Cat de important este sa-ti cunosti grupa sanguina

0

Cu ceva timp in urma era obligatoriu ca fiecare cetatean al tarii sa-si faca analizele si sa afle ce grupa de sange are. In urma acestei constatari, atat grupa cat si RH-ul erau trecute in actele de identitate.

Din pacate, astazi acest lucru este optional, dar din punctul meu de vedere, cel care nu cunoaste aceste date isi pune viata in pericol. Probabil ma vei intreba de ce. Ei bine, iti voi spune trei motive pentru care e bine sa stii ce grupa de sange ai.

-In cazul unui accident, medicii vor stii grupa de sange pe care o vor utiliza pentru transfuzie.

-Pentru planificarea familiala acest aspect este vital pentru a nu se naste copii cu malformatii.

-Vei stii oricand ce alimente pot fi tolerate de organismul tau.

Asadar sa le luam, pe rand:

1) Transfuziile

Transfuzia reprezinta procesul de  transfer al unei cantitati de sange catre o persoana care a pierdut mult sange in urma unei hemoragii.

Dupa cum bine stii, exista patru grupe de sange, 0(I), A(II), B(III) si AB(IV). Aceste grupe au aparut in diferite etape ale evolutiei speciei umane. 0(I) a fost prima grupa sanguina a oamenilor si era caracteristica vanatorilor.

A(II) si B(III) au aparut mai tarziu doar ca, in zone diferite ale globului. A(II) a fost specifica populatiilor sedentare care deja traiau din agricultura iar B(III) era raspandita la inceput printre populatiile nomade din Asia.

AB(IV), in schimb a aparut prin incrucisarea grupelor A(II) si B(III) si este caracteristica omului modern.

Schema de transfuzie este urmatoarea:

compatibilitatea-grupelor-de-sange

Dupa cum observi, sagetile pornesc de la grupa 0(I) si se indreapta spre AB(IV). Vei vedea de asemenea ca nu exista nicio sageata de la A(II) catre B(III) sau invers.

Grupa 0(I) este donator universal iar AB(IV) primitor universal. NICIODATA nu se va inversa sensul schemei.

Un alt parametru pe care trebuie sa-l ai in calcul este Rh-ul, care poate fi  de doua tipuri: pozitiv sau negativ. Rh-ul are rolul de a indica prezenta antigenului D din globulele rosii. Aproximativ 85% din populatia glubului are Rh pozitiv, ceea ce inseamna ca restul de 15% nu detin acest antigen.

Alta regula a transfuziilor enunta clar faptul ca unei persoane cu Rh negativ nu i se va administra sange cu Rh pozitiv, deoarece in urma acestei operatiuni ar rezulta distrugerea globulelor rosii.

Sa-ti dau un exemplu pentru a intelege mai bine acest aspect.

Presupunem ca o persoana cu grupa AB(IV), Rh negativ are nevoie urgenta de transfuzie.

Conform schemei poate primi sange de orice grupa, DOAR DACA Rh-ul sangelui este tot negativ.

Sper ca a fost totul clar pana aici. Sa trecem mai departe.

2)Planificarea familiala

Aici ne vom raporta doar la Rh. O  femeie poate avea probleme la nastere daca nu este constienta de acest aspect si nu-si face analize riguroase.

Intr-un cuplu in care ambii parteneri au acelasi tip de Rh nu vor exista probleme. Riscul apare atunci cand barbatul are Rh pozitiv iar femeia are Rh negativ. In acest caz, primul copil ar trebui sa ne nasca sanatos, atata timp cat nu au existat complicatii anterioare. La urmatorii copii pot aparea, insa probleme.

3) Alimentatia

Voi incepe cu o intrebare simpla. Ai intalnit familii in care toti membrii consumau acelasi tip de mancare, dar unii sunt supraponderali in timp ce restul isi mentin greutatea normala?

Grupa de sange este direct raspunzatoare de modul in care procesam alimentele. Dupa indelungi cercetari, Dr. Peter J. D’Adamo a ajuns la concluzia ca alimentele consumate in conformitate cu grupa sanguina ne pot mentine sanatosi  toate viata.

Dupa cum spuneam, grupele de sange au aparut ca urmare a adaptarii omului la noile conditii de viata si la tipul de hrana.

Asadar, persoanele cu grupa 0(I) pot digera foarte bine carnea si produsele lactate in timp ce nu pot tolera cerealele.

A(II) este prin definitie grupa vegetarienilor, deoarece tolereaza majoritatea tipurilor de fructe, legume si cereale in schimb nu tolereaza carnea si produsele lactate.

B(III) se aseamana foarte mult cu 0(I) deoarece tolereaza foarte bine carnea si produsele lactate.

AB(IV) este grupa sanguina cea mai recent aparuta,  si este destinata sa suporte cu brio alimentele de origine vegetala si produsele lactate.

Pentru mai multe detalii, iti recomand sa citesti cartea sa “Eat right 4 your type“, scrisa de Dr. Peter J. D’Adamo. Crede-ma ca va face diferenta. Pentru mine a facut.

In concluzie, pentru a-ti armoniza stilul de viata in conformitate cu propriul organism, te sfatuiesc sa-ti faci in viitorul apropiat un test de grupa sanguina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image