Steroizii (cunoscuti si sub numele de cortizon sau corticosteroizi) sunt niste substante chimice/ hormoni ce apar in mod natural in organism. Steroizii scad inflamatia, suprima sistemul imunitar al organismului, blocheaza ADN-ul si blocheaza o substanta chimica numita histamina (ce se elibereaza in mod normal in timpul unei reactii alergice). Medicamentele sterode sunt produse de catre om pe cale artificiala, insa in esenta sunt similare cu acesti hormoni naturali.

Tipul steroizilor folositi in tratarea bolilor poarta numele de corticosteroizi. Acestia sunt diferiti de steroizii anabolizanti pe care unii sportivi si culturisti ii folosesc. Steroizii anabolici au efecte foarte diverse. SUnt disponibili sub forma de tablete, solubile, creme, unguente, inhalatoare si preparate injectabile.

Steroizii orali sunt aceia care se administreaza pe gura – sub sub forma de tablete, comprimate solubile si lichide (solutii). Steroizii orali pot sa contina betametazona, deflazacort, dexametazona, hidrocortizon, metilprednisolon, prednisonon si fludrocortizona. Ca si produse se gasesc sub diferite denumiri. Prednisonul este cel mai utilizat steroid oral.

In cazul mai multor boli, beneficiile adminisratii de steroizi depaseste cu mult efectele secundare. Totusi, efectele secundare pot crea anumite probleme si este important sa cunoasteti aceste efecte. Trebuie sa cititi prospectul pentru a avea o viziune cat mai completa asupra posibilelor efecte secundare.

Cand se prescriu de obicei steroizii orali?

Steroizii orali sunt folositi pentru a trata o multime de afectiuni diverse. Iata mai departe cateva exemple:
– Afectiuni intestinale inflamatorii (cum ar fi boala Crohn sau colica ulcerativa)
– Boli autoimune (de exemplu hepatita autoimuna)
– Tulburari articulare si musculare (cum ar fi artrita reumatoida sau polimialgia reumatica)
– Alergiile si astmul

In plus, azi se folosesc steroizi orali pentru a trata anumite forme de cancer. Pot fi prescrise ca si tratament de substitutie pentru persoanele care nu mai produc steroizi pe care naturala – cum se intampla in cazul bolii Addison.

Aspecte importante despre steroizii orali

– Daca steroizii orali se administreaza ocazional, de obicei nu exista efecte secundare. De exemplu, medicul poate prescrie steroizi oral pentru o perioada de 1- 2 saptamani pentru a trata un atac sever de astm. In aceasta situatie nu prea poate fi vorba despre efecte adverse.

– Efectele secundare sunt mai frecvente daca steroizii se administreaza pe o perioada mai indelungata (adica mai mult de 2-3 luni) sau in mod repetat.

– Cu cat doza este mai mare, cu atat riscul de efecte secundare creste. Aceste este motivul pentru care medicul va incerca de obicei sa prescrie cea mai mica doza posibila care controleaza simptomele (daca e nevoie de administrare de steroizi pe termen lung). In unele afectiuni este nevoie de o doza mai mare decat in altele, cu scopul de a controla simptomele. Chiar si pentru aceeasi boala, doza necesara poate sa varieze de multe ori de la o persoana la alta.

– Un plan comun de tratament incepe cu o doza mare pentru a controla simptomele. Adesea, doza este redusa, pentru a tine simptomele in frau. Durata tratamentului poate varia, in functie de boala. Uneori, tratamentul cu steroizi este intrerupt treptat, daca starea pacientului se imbunatateste. Cu toate acestea, steroizii sunt necesari in anumite conditii, deoarece simptomele se pot reactiva daca se opreste administrarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image