China lansează primul echipaj către o nouă stație spațială

0

China a lansat pe orbită trei astronauți pentru a începe ocuparea noii stații spațiale a țării.

Cei trei bărbați – Nie Haisheng, Liu Boming și Tang Hongbo – vor petrece trei luni la bordul modulului Tianhe, la aproximativ 380 km (236 mile) deasupra Pământului.

Va fi cea mai lungă misiune spațială cu echipaj din China până în prezent și prima din ultimii cinci ani.

Joi, capsula lor Shenzhou-12 a decolat cu succes.

Decolarea de la centrul de lansare prin satelit Jiuquan din deșertul Gobi a fost la ora 09:22 ora Beijing (01:22 GMT).

Lansarea și misiunea ulterioară sunt o altă demonstrație a încrederii și capacității crescânde a Chinei în domeniul spațial.

În ultimele șase luni, țara a returnat probe de rocă și sol pe Pământ de pe suprafața Lunii și a aterizat un robot cu șase roți pe Marte – atât eforturi extrem de complexe, cât și provocatoare.

Ce va face echipajul în spațiu?

Obiectivul principal al comandantului Nie Haisheng și al echipei sale din misiunea Shenzhou-12 este de a pune în funcțiune modulul Tianhe de 22,5 tone.

„Am multe așteptări”, a spus domnul Nie înainte de lansare.

„Trebuie să ne amenajăm noua casă în spațiu și să testăm o serie de noi tehnologii. Așadar, misiunea este dură și provocatoare. Cred că împreună cu noi trei lucrând în strânsă colaborare, făcând operațiuni minuțioase și precise, ne putem depăși provocările. Avem încredere pentru a finaliza misiunea. „

Acest cilindru Tianhe de 16,6 m lungime, cu o lățime de 4,2 m, a fost lansat în aprilie.

Este prima componentă centrală în ceea ce va fi în cele din urmă un avanpost în orbita de aproape 70 de tone, cuprinzând locuințe, laboratoare științifice și chiar un telescop de clasă Hubble pentru a vizualiza cosmosul.

Diferitele elemente vor fi lansate la rândul lor în următorii câțiva ani. Construcția va fi însoțită de livrări regulate de marfă, precum și de expediții ale echipajului.

Ce știm despre astronauți?

Autoritățile chineze au păstrat identitățile astronauților Shenzhou-12 până la o conferință de presă miercuri.

Se spune că Nie Haisheng, în vârstă de 56 de ani, este cel mai vechi astronaut din China din spațiu.

El este un veteran al a două zboruri anterioare, care a inclus o vizită de 15 zile în 2013 la prototipul stației spațiale, Tiangong-1. Acest lucru a fost de-orbitat de atunci.

Colegii săi de echipaj, Liu Boming (54 de ani) și Tang Hongbo (45 de ani), provin, de asemenea, din mediul aerian. Experiența anterioară a zborului spațial al lui Liu a fost în misiunea Shenzhou-7 în 2008, care l-a văzut participând la primul pasaj spațial din China.

Domnul Tang este debutantul cu această ocazie, nu a intrat niciodată pe orbită.

Mâncarea, combustibilul și echipamentele de care vor avea nevoie trio-ul în timpul șederii lor la bordul Tianhe au fost livrate de un transportator robot luna trecută.

Acest transportator este încă atașat, iar bărbații vor face din despachetarea bunurilor sale prima lor sarcină imediat ce s-au instalat. În livrare sunt incluse două costume spațiale de care vor avea nevoie pentru a efectua plimbări spațiale pe exteriorul orașului Tianhe.

Care sunt ambițiile spațiale ale Chinei?

China nu a ascuns în ultimii ani ambițiile sale spațiale.

A investit fonduri semnificative în eforturile sale spațiale și, în 2019, a devenit prima țară care a trimis un rover fără echipaj în partea îndepărtată a Lunii.

Dar a trebuit să se descurce singur în dezvoltarea unei stații spațiale, în parte pentru că a fost exclusă din proiectul Stației Spațiale Internaționale.

SUA, care conduce acest parteneriat (cu Rusia, Europa, Canada și Japonia), nu va coopera cu națiunea asiatică pe orbită.

La rândul său, China spune că este deschisă implicării străine în stația sa. În primă instanță, aceasta înseamnă experimente științifice găzduite. De exemplu, echipajul Shenzhou-12 va efectua investigații privind cancerul condus din Norvegia. Și în exteriorul stației, există un spectrograf telescopic dezvoltat de India pentru a studia emisiile ultraviolete provenite din spațiul adânc, de la stelele explodate.

Dar, pe termen lung, probabil vor exista și vizite la stație de către cetățeni non-chinezi.

Rusia, care a împărtășit tehnologia în trecut cu China, a menționat posibilitatea de a-și trimite cosmonauții.

La conferința de presă de miercuri pentru prezentarea echipajului Shenzhou-12, Ji Qiming, director adjunct al agenției chineze pentru zboruri spațiale umane, a declarat: „Salutăm cooperarea în acest sens în general”.

„Se crede că, în viitorul apropiat, după finalizarea stației spațiale chineze, vom vedea astronauți chinezi și străini zburând și lucrând împreună”, a adăugat el.

Președintele Xi Jinping și-a arătat sprijinul în spatele eforturilor spațiale ale țării, iar mass-media de stat chineză aruncă în mod regulat „visul spațial” ca un pas în calea „întineririi naționale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image