Forțele aeriene americane vor să construiască o flotă de drone de luptă autonome de 6 miliarde de dolari

0

Astăzi, Forțele Aeriene americane sunt echipate cu avioane de vânătoare avansate de generația a 5-a. Există două tipuri principale în serviciu. Primul este F-22, cu un total de aproximativ 100 de unități și un preț de 143 de milioane de dolari per bucată. Al doilea este F-35, cu mai mult de 540 de avioane în flotă, fiecare având un cost de 75 de milioane de dolari.

Cu privire la provocările strategice reprezentate de programul de dezvoltare accelerată a armelor din China, Pentagonul a luat măsuri semnificative. Pentru a răspunde acestei amenințări, s-a cerut o finanțare suplimentară de 6 miliarde de dolari. Acești bani sunt destinați creării unei „flotile” de drone de luptă denumite XQ-58A Valkyrie. Fiecare dronă are un cost de 3 milioane de dolari.

XQ-58A Valkyrie este dezvoltată de Kratos Defense & Security Solutions. Are o lungime de 9,1 metri și o greutate de 1134 kg. Drona este capabilă să transporte o sarcină de luptă de până la 545 kg. Deși este o dronă multifuncțională, principalul ei rol este de a urmări în mod subtil și de a sprijini avioanele F-22 și F-35.

Au fost efectuate teste amănunțite pentru această dronă. În luna august, la Elgin Air Force Base, XQ-58A a zburat sub controlul unei inteligențe artificiale (AI) timp de trei ore. Cu toate acestea, după test, Forțele Aeriene ale SUA au subliniat importanța menținerii controlului uman asupra UAV-urilor. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru New York Times (NYT) că „fiecare dronă a Forțelor Aeriene este proiectată astfel încât comandanții și operatorii să poată prelua controlul în cazul angajării în luptă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image