Romania intra in stare de urgenta din cauza coronavirusului

0
Romania intra in stare de urgenta din cauza coronavirusului

Presedintele Klaus Iohannis a instituit starea de urgenta in Romania incepand de luni din cauza coronavirusului care ne afecteaza pe zi ce trece tot mai mult.

  Ce inseamna defapt aceasta stare de urgenta?

Decretarea starii de urgenta in Romania este reglementata in articolul 93(1), articol care se regaseste in Constitutia Romaniei.

„Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia”, se menționează în Constituția României.

Conform Ordonanței de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, „starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Aceasta decretare a starii de urgenta se face pe o durata de 30 de zile, conform legii.

„Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției”, se precieaza in lege.

In timpul starii de urgent autoritatile civile si militare au foarte multe atributii si raspunderi, mai exact: sa interzica sau sa limiteze circulatia persoanelor in anumite zone sau ore, sa efectueze razii, sa efectueze perchezitii, sa evacueze anumite zone, sa dirijeze persoanele evacuate sau refugiate in anumite zone, sa inchida temporar anumite statii de distribuire a carburantilor, a restaurantelor, cafenelelor, cluburilor, cazionurilor sau localuri publice, sa asigure paza militara, sa suspende aparitia anumitor emisiuni, sa dispuna rationalizarea alimentelor, sa emita ordonante militare, sa interzica circulataia feroviara, maritima sau aeriana dar si multe alte masuri.

Acceseaza https://ghimpele.ro/locale/ pentru mai multe stiri actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image