Carnea de vita: Cum alegi rasa potrivita pentru ferma ta?

0

Ca sa produci carne de  vita intr-un mod eficient este nevoie de o strategie in avans. Fiecare aspect al fermei trebuie sa fie examinat pentru a asigura cele mai bune rezultate si un profit cat mai multumitor.

Fara o rasa care sa se potriveasca resurselor fermierului si climatului de origine, productia de carne de vita poate deveni neprofitabila. Fiecare fermier este diferit, iar ca sa obtii cele mai bune rezultate, este important sa intelegi cat mai bine rasa de vaci pe care o cresti. Poti sa cauti vaci gestante de vanzare, dar in primul rand trebuie sa-ti stabilesti niste obiective, daca vrei sa dezvolti o mica ferma.

Vitele alese pentru sacrificare iti transforma iarba in carne de vita si pamantul in profit. Azi, exista o varietate foarte mare de bovine, cu circa 250 de rase recunoscute in toata lumea. Pe piata expansiva a carnii de vita din Romania, alegerea este mai importanta decat oricand.

Inainte sa alegi o rasa, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

  • la ce varsta vor fi sacrificate vitele
  • greutatea ideala in momentul sacrificarii
  • mediul in care vitele vor fi crescute
  • strategia de marketing

Mentinerea costurilor si adaptarea efectivului la conditiile de productie specifice sunt chestiuni esentiale. Un lucru de care trebuie sa tineti cont este ca obiectivul principal ar trebui sa fie acela de a produce cea mai mare cantitate de carne pe hectarul de pamant, la un cost cat mai mic (nu de a obtine cea mai multa cantitate de carne de vita per vaca).

Atunci cand agricultura se desfasoara in regiuni cu temperaturi variabile drastice de-a lungul anului, pot fi necesare unele incrucisari, pentru ca vitele sa se adapteze la temperaturi (cum ar fi sub 0 grade).

Stabiliti obiectivele

Fermierii care cresc vite pentru carne trebuie sa-si puna o multime de intrebari importante cu privire la obiectivele de afaceri. Trebuie sa stie in ce etapa vor oferi vaci de vanzare, pentru sacrificare sau pentru lapte.

Un fermier trebuie sa fie constient de cat de mult dureaza procesul ideal de productie. Unii pot prefera o perioada mai scurta, iar altii pot pune accent pe o livrare de lunga durata si consistenta de carne de vita. Un alt factor important este modul in care doriti sa schimbati locurile de pasunat pentru bovine. Este bine sa cunosti propriul climat si si tipul de iarna/ vara cu care se vor confrunta vitele.

De exemplu, zonele stancoase pot fi nepotrivite pentru copitele vacilor care nu au fost crescute pe un teren aspru. Un teren excesiv de moale, cu un nivel ridicat de umiditate, poate fi la fel de rau pentru bovine daca rasa nu se potriveste cu solurile bogate. Terenul trebuie considerat ca un factor decisiv pentru productia de carne de vita.

De exemplu, rasa de vaci Montbeliarde este considerata o rasa usor adaptabila temperaturilor din Romania si majoritatii terenurilor.

Daca sunteti in cautare de vaci gestante de vanzare pentru a pune bazele unei ferme sau pentru a extinde una existenta, vizitati agrolemn.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image