O abordare rationala asupra postului

0

Recent, am intrat in postul Craciunului, care se incheie pe data de 06 ianuarie. Inainte de a discuta despre acest subiect, mentionez ca, nu vreau sa creez polemici pe teme religioase ci doar sa clarificam niste aspecte cu privire la aceasta traditie.

Cu parere de rau pot spune ca majoritatea oamenilor trateaza postul ca pe o perioada plina de restrictii. Acest lucru se intampla datorita neintelegerii faptului ca, postul constiutie o disciplina care poate fi adoptata oricand dorim.

Atunci cand tinem post indeplinim trebuie sa avem in vedere urmatoarele obiective:

  1. Eliminarea toxinelor din organism
  2. Imbunatatirea starii de spirit
  3. Cultivarea vointei

1.Eliminarea toxinelor din organism

Probabil te-ai intrebat de ce in perioada postul se recomanda evitarea alimentelor de origine animala (carne, oua, peste si produse lactate).  Raspunsul e simplu. Alimentele de origine animala se digera mult mai greu decat cele vegetale. Deasemenea, in urma digerarii acestora, rezulta o multime de toxine care ajung in sange, iar ulterior in tesuturile organismului, inclusiv la creier.

Exista doua tipuri de post: alb si negru

Postul alb presupune excluderea alimentele de origine animala si cresterea numarului de fructe si legume in perioada dedicata postului.

Postul negru se caracterizeaza prin consumarea exclusiva a lichidelor. Acest tip de post are rolul de a determina corpul sa creeze energie consumand tesutul adipos. De asemenea, stimuleaza eliminarea toxinelor din organism si a celuleor “bolnave” (care pot forma ulterior tumore)

Vei observa ca oamenii care mananca prostii vor fi mai irascibili, depresivi si vor avea in cea mai mare parte a timpului un nivel scazut de energie. Acest lucru se datoreaza tocmai efortului depus de organism pentru eliminarea toxinelor Avand in vedere aceste aspecte, trecem la al doilea obiectiv.

2.Imbunatatirea starii de spirit

Corpul, emotiile si gandurile formeaza un tot unitar. Nu crezi acest lucru? Adu-ti aminte de modul in care ti s-a schimbat postura corpului atunci cand te-ai enervat ultima oara. Privirea era incruntata, corpul era un pic aplecat iar pumnii ii tineai inclestati. Acelasi principiu se aplica si atunci cand esti fericit/a. Pupipele se dilata, fata este relaxata iar postura corpului este deschisa.

Reciproca este valabila. Atunci cand consumam alimente care nu ne sunt pe plac, postura corpului incepe sa se inchida, fata devine incordata si devenim irascibili.

Astfel, eliminand anumite alimente daunatoare organismului si crescand consumul de alimente vegetale (fructe, legume, cereale integrale), vom contribui la producerea unei schimbari benfice a chimiei corpului, iar ca urmare, nivelul de energie va creste considerabil.

Nu in ultimul rand postul te va ajuta sa-ti cultivi vointa.

3.Cultivarea vointei

Schimbarea obiceiurilor alimentare necesita disciplina, chiar si pentru scurt timp. Profita de aceasta practica pentru a-ti depasi atat limitele organismului cat si cele mentale.

Tot ce ai de facut acum este sa adaptezi postul propriului organism si programului zilnic. Nu trebuie sa exagerezi, mai ales in cazul in care jobul presupune munca fizica sau esti sportiv de performanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image