Cum alegi lustra potrivita pentru camera de zi

0

Intr-adevar ca unic element de decor pozitionat pe tavan va atrage foarte usor privirile chiar si cand nu este aprinsa, iar o alegere gresita poate foate usor sa contriubuie la armonia sau dezechilibrul camerei.

Pentru a face alegerea corecta este necesar sa tii cont de urmatoarele 3 reguli:

Intotdeauna trebuie sa masori pentru a nu avea surprize neplacute, ia un pix, o foaie, un calcuator pentru a stabili dimensiunile potrivite pentru lustra ta.

Cum calculezi inaltimea ideala pentru o lustra

Intotdeauna numarul mare de modele si varietatea oferita de magazinele de specialitate te vor induce in eroare si iti vor ingreuna si mai mult misiunea.

Totusi, exista o regula de baza care te va ajuta sa alegi intre un candelabru cu aspect dramatic de care risti sa te lovesti, si o lustra sic, ale carei dimensiuni sunt perfect proportionale cu cele ale incaperii.

Inaltimea optima a lustrei sau a candelabrului se afla in felul urmator:

inaltimea camerei in centimetri / 4 = inaltimea lustrei (candelabrului) in centimetri

De exemplu, pentru o camera cu tavanul inalt de 3 metri, lustra va trebui sa aiba o inaltime de 75 cm.

300 centimetri / 4 = 75 centimetri

Cum calculezi diametrul sau lungimea candelabrului ori lustrei

Daca preferi corpurile de iluminat cu abajur sau cu forma circulara, va trebui sa verifici in detaliile produsului valoarea diametrului. In cazul celor cu forma dreptunghiulara sau care au un design liniar sau ramificat, vei avea nevoie de valoarea lungimii lustrei.

Formula folosita de designerii de interior pentru a afla diametrul candelabrului este:

(lungimea camerei in metri + latimea camerei in metri) x 10 = diametrul candelabrului in centimetri

De exemplu, pentru un living dreptunghiular cu lungimea de 6 metri si latimea de 4 metri, poti comanda o lustra cu diametrul de 1 metru.

(6 metri +4 metri) x 10 = diametru lustra de 100 centimetri

La ce inaltime asezi lustra deasupra mesei

In general, distanta de la podea la corpul de iluminat ar trebui sa fie mai mare de 1.8 metri, pentru ca oricine sa se poata deplasa nestingherit prin incapere. Totusi, in cazul lustrelor sau candelabrelor montate deasupra meselor, reperul va fi reprezentat de suprafata mesei.

Pentru a nu strica echilibrul proportiilor distanta dintre masa si corpul de iluminat trebuie sa fie intre 75 si 85 de cm, iar diametrul lustrei sa depaseasca usor jumatate din lungimea mesei.

E posibil ca desi stiind masurile potrivite pentru lustra ta sa nu iti placa modelele, atunci poti achizitiona un model mai mare, atat timp cat nu creaza disconfort.

Intotdeauna candelabrele si corpurile de iluminat voluminoase vor conferi personalitatea si eleganta unei incaperi, pe cand cele mici vor reusi foarte usor sa strice intreaga armonie a camerei.

Este imperativ necesar sa iei in calcul si culoarea peretilor, daca ai o camera in care peretii sunt inchisi la culoare este bine sa optezi pentru o o lustra cu mai multe brate pentru a putea lumina mai bine camera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image