Femeile sunt mai putin predispuse la accidente rutiere? Vezi ce arata ultimele studii!

0
asigurari auto pentru femei

Incepand cu 2013, Curtea Europeana de Justitie a revocat o prevedere datand din 2007 care facea posibila obtinerea de asigurari online sau la reprezentanti mai ieftine pentru femei decat pentru barbati. La momentul aprobarii acestei prevederi, argumentul principal a fost un studiu efectuat pe un numar de soferite din tara in urma caruia s-a demonstrat faptul ca anual femeile produc procentual mult mai putine accidente decat barbatii.

Cum se comporta femeile in trafic conform studiilor

Pana anul acesta, femeile puteau obtine cel mai ieftin RCA, chiar cu pana la 25% si chiar 50% mai mici decat barbatii. Companiile de asigurari s-au grabit sa aplice aceaste reduceri in baza aceluiasi sistem ca si diferentierile operate pe baza de varsta si a sistemului bonus malus. Conform studiilor efectuate la acea data, femeile sunt:

  • mai atente in conditiile stresante de trafic – acestea au o tolernata mai mare la stres si se enerveaza mai greu.
  • mai putin predispuse sa depaseasca viteza legala – procentual, numarul de femei amendate pentru depasirea vitezei legale in localitati sau in afara lor este cu mult sub numarul barbatilor vinovati de aceasi ofensa.
  • mai atente la semnele rutiere – tot femeile castiga si la aceasta categorie, dovedindu-se mai atente la semnele de prioritate si diversele reguli de trafic.
  • conduc mai putin, deci implicit si statistic vorbind, au mai putine sanse sa fie implicate in accidente.

In baza acestor statistici, companiile de asigurari auto au mentinut pentru aproape 5 ani un tarif scazut pentru femei, acestea fiind considerate drept un factor mai mic de risc.

Controversa noilor studii

Incepand cu 2012, noi studii publicate vin sa contrazica aproape in totalitate studiile din ani precedenti, sustinand ca femeile au devenit chiar mai periculoase decat barbatii in conditiile actuale de trafic. Interesant este faptul ca aceste studii au inceput sa apara chiar in perioada in care Curtea Europeana de Justitie judeca acuzele de discriminare sexuala aduse companiilor de asigurari.

Noile argumente care catalogheaza femeile drept soferi mai putin descurcareti, pentru care reducerile la asigurari online si la reprezentanti nu ar avea nici o baza factuala, se bazeaza pe un studiu din 2011 in care s-a demonstrat ca din numarul total de accidente produse pe perioada unui an, 20.5% au reprezentat accidente intre soferite. Relevanta acestui procentaj nu este clara din moment ce indiferent ca procentul este mai mare decat in alti ani, accidentele intre barbati se ridica anual la un procent de 35%.

Aceste studii vin cu o serie de noi argumente, care au condus la majorarea tarifelor la asigurarile RCA pentru femei:

  • femeile sunt mai obosite la volan datorita vietii de familie – cu toate ca nu toate femeile sunt mame si sotii si nu toate mamele si sotiile duc greul singure, existand cupluri care isi impart in mod egal indatoririle, acest argument a devenit unul solid in momentul in care statistici serioase au fost publicate.
  • femeile sunt mai predispuse sa conduca masini in care se afla copii, iar copiii se numara printre factorii cei mai des intalniti in lista motivelor pentru care atentia soferilor este distrasa, rezultand in accidente. Faptul ca femeile au mai des copii in masina decat barbatii ar putea deveni un argument invalid pana la efectuarea unor sondaje pe un sablon semnificativ din populatie.

Companiile de asigurari auto sustin argumentul studiilor din 2007 si intentioneaza sa conteste noile studii ce stau la baza majorarii tarifelor la asigurarile RCA pentru femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image