Metode contraceptive – Pastila de a doua zi

0
Pastila de a doua zi nu este o metodă de contracepție, în sensul strict al cuvântului. Aceasta poate fi luată în caz de urgență, când nu a fost implicată protecția obișnuită din anumite motive. De exemplu, atunci când un prezervativ s-a rupt sau când o femeie a uitat să-și ia pilulele contraceptive.  Pastila de a doua zi este o metodă potrivită în cazuri neprevăzute, și nu este o metodă contraceptivă pentru utilizarea regulată. Ea este luată în următoarele ore și zile după sex,  pentru a preveni o sarcină post-factum. În același timp, acest medicament este capabil să ajute numai în primele 72 de ore după actul sexual, deci nu ar trebui să întârzii cu administrarea ei. Cu cât mai repede vei face acest lucru, cu atât riscul de a rămâne gravidă este mai mic. Pastila de a doua zi va funcționa mai bine dacă este administrată în primele 12-24 de ore. De asemenea, este important să se știe că uneori, medicamentul este eliberat numai pe bază de rețetă.

Cum funcționează pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi funcționează prin încetinirea ovulației sau prin anularea completă a acesteia, dar aceasta nu întrerupe sarcina dacă ovulul fertilizat este pe punctul de a se atașa sau s-a atașat deja de mucoasa uterine. Dacă pilula este luată la timp, atunci nivelul de protecție este suficient de mare. De exemplu, dacă o iei în 12 ore de la contactul sexual, efectul contraceptiv va fi de 97%. Este important, totuși, să știi că pastila de a doua zi  nu poate fi folosită ca o metodă permanentă de contracepție.

Are pastila de a doua zi efecte secundare?

Pastila de a doua zi nu are multe efecte secundare, pe care majoritatea femeilor să nu le tolereze bine. Și totuși, s-ar putea să apară dureri de cap, un sentiment de tensiune în piept, greață, amețeli, ușoare dureri la nivelul abdomenului inferior.
  • Pastila de a doua zi nu afectează capacitatea femeii de a concepe.
  • În cazul bolilor hepatice, înainte de a lua pastila de a doua zi, este necesar să consulți medicul curant, deoarece această remediere poate afecta negativ starea fizică a femeii.
  • Dacă o femeie a suferit deja o sarcină ectopică, după administrarea pilulei, este necesar să fie examinată pentru a exclude posibilitatea unei sarcini ectopice repetate.
  • În majoritatea cazurilor,  ciclul menstrual vine la timp. Cu toate acestea, este posibilă o ușoară schimbare, ciclul întârziind până la șapte zile. În cazul în care ciclul lunar nu a venit, a fost prea puternic sau prea slab, se recomandă să se facă un test de sarcină și controlul la un medic, pentru a exclude o posibila sarcina.

Pastila de a doua zi nu se poate lua în mod regulat

Această metodă de contracepție trebuie considerată doar ca un ajutor în caz de urgență. Nu se poate folosi în mod constant.

Levonorgestrel

Medicamentul include substanța activă levonorgestrel, un hormon sintetic de progesteron (unul dintre cele mai cunoscute medicamente, postinor). Pentru a achiziționa acest medicament, uneori nu ai nevoie de o rețetă. Doza uzuală este un comprimat conținând 1,5 miligrame de levonorgestrel (în cazuri foarte rare, de exemplu, cu utilizarea simultană a medicamentelor antiepileptice, este necesară o doză crescută).
Este necesar să iei medicamente cu levonorgestrel cât mai curând posibil, după contactul sexual neprotejat. Cu cât pilula este luată mai devreme, cu atât eficacitatea este mai mare. Este important să știi că acțiunea levonorgestrelului se bazează pe prevenirea sau întârzierea ovulației sau prevenirea atașării ovulelor fertilizate pe peretele uterului. Levonorgestrelul nu va funcționa în cazul în care un ovulul fertilizat cu spermă,  a aderat deja la peretele uterin, deoarece pastila de a doua zi nu provoacă un avort spontan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image