Cum se trateaza Cancerul tiroidian ?!

0
Recent, numărul cazurilor de cancer tiroidian a crescut. Este binecunoscut faptul că cel mai adesea boala apare la femei. În medie, cancerul tiroidian este diagnosticat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani. Partea pozitivă a acestei boli este răspunsul pozitiv la tratament. În comparație cu alte tipuri de cancere, rata de supraviețuire pentru cancer tiroidian este mult mai mare decât la celelalte, cu alte cuvinte, la pacienții cu cancer tiroidian, există șanse foarte mari de vindecare completă. Cancerul tiroidian este clasificat în trei  tipuri: cancerul papilar tiroidian, folicular și medular.  Aceste tipuri de cancer se disting prin examinarea microscopică a celulelor. Cel mai frecvent tip de cancer tiroidian este cancerul papilar, care, din fericire, este cel mai uşor de vindecat. Al doilea, si cel mai frecvent, este cancerul folicular tiroidian, iar cancerul tiroidian medular este cel mai rar tip.

Factorii de risc pentru cancerul tiroidian

În majoritatea cazurilor, cauzele cancerului tiroidian nu sunt determinate. Singurul factor dovedit, este efectul radiațiilor ionizante, de exemplu, în cazul în care pacientul a fost expus anterior la efectele unui dezastru nuclear. Cazul este foarte rar. Insa, tratamentul cu iod radioactiv (I-131) cu funcție tiroidiană crescută (tirotoxicoză) nu crește riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Simptomele cancerului tiroidian

Cel mai frecvent simptom al cancerului tiroidian este o senzație de noduli în gât, care crește încet pe o perioadă de câteva luni. Dacă se găsește un astfel de nodul, sunt necesare examinări suplimentare. De asemenea , cancerul tiroidian poate determina o creștere a ganglionilor limfatici cervicali. Odată cu răspândirea cancerului tiroidian în regiunea cervicală, va apărea un disconfort la înghiţire si in voce. Este demn de remarcat faptul că aceste simptome, pot spune despre multe alte boli, și nu neapărat despre cancer.

Diagnosticare

Nodulul din glanda tiroidă este examinat cu ajutorul unei biopsii fine, colectate cu ajutorul acului sub control ultrasonic. O scanare cu ultrasunete nu indică dacă formarea este malignă sau nu, dar oferă informații despre anatomia structurii, care ajută la obținerea informaţiilor biomaterialului extras în timpul biopsiei. Apoi, biomaterialul este investigat în laboratorul histologic.
În mod obișnuit, biopsia cu ac fin, determină în mod fiabil cancerul tiroidian papilar și medular. În plus, pentru a determina cancerul folicular, se ia un țesut tiroidian mai mare. În același timp, structura canceroasa din glanda tiroida este eliminata. Îndepărtarea este recomandată dacă formaţiunea este mare, prea densă și crește rapid sau dacă pacientul a făcut anterior radiaţii externe ale gatului.

Tratament

Consiliul specialiștilor acceptă un program de tratament în conformitate cu standardele internaționale. Pentru acest lucru sunt luate în considerare atât tipul tumorii, cât și stadiul bolii, precum si starea generală a pacientului. Tratamentele pentru cancerul tiroidian includ intervenții chirurgicale, tratamente cu iod radioactiv, terapie hormonală, radiații externe și chimioterapie. De regulă, se utilizează două sau mai multe metode, care pot trata cu succes pacienții cu cancer tiroidian. Tratamentul chirurgical presupuneîndepărtarea  parțială sau totală a glandei, cu îndepărtarea ganglionilor limfatici și a țesuturilor înconjurătoare implicate în proces. În cazurile în care tumoarea este localizată în regiunea unui lob al glandei tiroide, cel de-al doilea lob este de asemenea supus rezecției, deoarece în majoritatea cazurilor, tumoarea se răspândește prin căile limfatice intraorogene către cel de-al doilea lob al glandei.
După eliminarea unei tumori maligne, terapia cu hormoni tiroidieni este prescrisă pentru a suprima secreția de TSH și poate suprima celulele tumorale rămase singure. Un pacient după ce ia iod radioactiv, este scanat pentru a afla stadiul bolii. Dacă în zona glandei tiroide se găsește numai țesutul tiroidian rămas, acesta este tratat cu iod radioactiv. Cancerul tiroidian, care a fost tratat cu iod radioactiv, uneori oferă metastaze îndepărtate. În cazul detectării metastazelor  îndepărtate, doza de iod radioactiv este crescută. Terapia cu raze X este utilizată pentru cancer anaplazic și limfoame maligne, care sunt sensibile la raze X. Terapia cu raze X poate fi efectuată în asociere cu chimioterapia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image