Precum cei mai multi dintre noi, probabil ca te-ai confruntat deja cu situatia in care cineva sa-ti spuna “priveste partea buna a lucrurilor” sau “vezi jumatatea plina a paharului”. Sansele pentru care oamenii fac aceste comentarii se datoareaza unei gandiri pozitive. Iar cercetatorii gasesc din ce in ce mai multe dovezi care indica multiplele beneficii ale optimismului si a gandirii pozitive.

Astfel de constatari sugereaza faptul ca, ganditorii pozitivi nu numai ca sunt mai sanatosi si mai putin stresati, dar au de asemenea o mai mare bunastare generala. Potrivit cercetatorilor psihologiei pozitive pentru dezvoltare personala, obstacolele sunt inerente aproape oricarei activitati umane, insa o serie de studii arata ca optimistii sunt, in general, sanatosi atat psihologic cat si fiziologic.

Chiar daca gandirea pozitiva nu vine natural pentru tine, exista o multime de motive pentru care poti incepe cultivarea gandurilor pozitive si minimizarea celor negative prin autosugestie.

Ganditorii pozitivi fac fata mai bine stresului

Atunci cand se confrunta cu situatii stresante, ganditorii pozitivi fac fata mai eficient decat pesimistii. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand optimistii se intalnesc cu o dezamagire, precum neobtinerea unui loc de munca sau a unei promovari, sunt mult mai probabil sa se concentreze pe lucruri pe care le pot face pentru a rezolva situatia.

Mai degraba decat a cadea prada frustrarilor sau lucrurilor pe care ei nu le pot schimba, acestia vor elabora un plan de actiune si vor cere altora asistenta si consiliere. Pesimistii, pe de alta parte, vor presupune pur si simplu ca situatia nu este sub control si ca nu este nimic ce pot face pentru a schimba asta.

Optimismul poate imbunatati imunitatea

In ultimii ani, cercetatorii au descoperit ca mintea ta poate avea un efect puternic asupra corpului. Imunitatea este un domeniu in care gandurile si atitudinile tale pot avea o influenta deosebit de puternica. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca activarea in anumite zone ale creierului asociate cu emotii negative au dus la un raspuns imun mai slab la un vaccin gripal.

Persoanele optimiste, pe de alta parte, care erau mai incurajatoare cu privire la o anumita parte importanta din viata lor, au prezentat un raspuns imunitar mai puternic decat cei care au avut o imagine mai negativa a situatiei.

Gandirea pozitiva este buna pentru sanatate

Nu numai ca poate avea un impact asupra capacitatii de a face fata stresului si imunitatii, dar, gandirea pozitiva are, de asemenea, un impact asupra starii generale de bine. Clinica Mayo raporteaza o serie de beneficii pentru sanatate asociate cu optimismul, inclusiv un risc redus de deces din probleme cardiovasculare, mai putine momente depresive si o durata de viata crescuta.

In timp ce cercetatorii nu sunt foarte clari n privinta beneficiilor unei gandiri pozitive, unii sugereaza totusi ca oamenii pozitivi ar putea duce un stil de viata mai sanatos. Prin faptul ca fac fata mai bine stresului si evita comportamentele nesanatoase, ei sunt capabili sa-si imbunatateasca sanatatea si bunastarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image