Rulmentul este un element mecanic care indeplineste rolul de constrangere a miscarii relative in directia miscarii dorite, reducand frictiunea intre elementele mobile. Constructia rulmentului poate furniza o miscare liniara libera a elementului mobil sau o rotatie libera in jurul unei axe fixe, insa, de asemenea, poate preveni o miscare prin controlul vectorilor fortei normale ce apasa pe elementele mobile.

Multi dintre rulmenti faciliteaza miscarea dorita cat se poate de mult prin minimizarea frictiunii. Rulmentii au o clasificare vasta fiind in concordanta cu tipul de activitate, miscarile permise sau cu directiile incarcaturilor ce sunt aplicate elementelor. Cei mai simplii rulmenti sunt suprafete de sprijin, taiati sau formati dintr-o bucata care au un grad de control variat in raport la forma, dimensiunea, duritatea si locatia suprafetei.

Alti rulmenti sunt reprezentati de dispozitive separate ce sunt instalate pe o masinarie sau pe un element mecanic. Cei mai sofisticati rulmenti care sunt utilizati pentru cele mai solicitante aplicatii sunt dispozitive foarte precise, iar manufactura lor necesita standarde dintre cele mai inalte ale tehnologiei moderne. Cel mai comun rulment este rulmentul plan care foloseste suprafetele aflate in contact, de multe ori cu un lubrifiant de ulei sau grafit.

Avand parte de o lubrifiere corespunzatoare, rulmentii plani ofera de cele mai multe ori acuratete acceptabila ridicata. Sunt multe aplicatii in care rulmenti mult mai adecvati pot imbunatati eficienta, acuratetea si viteza operatiunilor. Pentru eficienta maxima, dar si pentru a reduce uzura, reducerea frictiunii la rulmenti este foarte importanta. Un rulment poate reduce frictiunea prin forma sau materialul din care este confectionat si nu numai. Prin forma sa, rulmentul capata avantaj prin utilizarea sferelor ori a rolelor.

Dimensiuni si directia fortelor

Rulmentii variaza foarte mult in functie de dimensiunea si directia fortelor pe care acestia le pot suporta. Fortele care predomina sunt radiale, axiale sau momentele de indoire perpendiculare pe axa principala. De asemenea, rulmentii au limite de viteze de operare diferite. De obicei, viteza este specificata ca viteze maxime de suprafata relative. Rulmentii plani opereaza doar viteze scazute, elementele cu rulment cu role suportand viteze mai mari.

Rulmentii cu fluid si camp magnetic sunt limitati de forta centripeta ce depaseste rezistenta materialului. Duritatea rulmentului reprezinta modul in care distanta dintre partile separate de rulment variaza sub incarcatura aplicata. In cazul rulmentilor ce au elemente rulante, acest factor se datoreaza tensiunii bilelor si cursei. Rulmentii magnetici si cu fluid pot avea durata de viata nedefinita, insa exista rulmenti cu fluid ce suporta incarcaturi mari in centrale hidroelectrice.

Durata de viata a rulmentilor cu elemente rulante este determinata de incarcatura, temperatura, lubrifiere, dar si defectele materialului, contaminarea, manipularea precum si instalarea. Rulmentii prin inconvoiere se bazeaza pe proprietatile plastice ale materialului avand in vedere ca acestea indoaie o bucata de material in mod repetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image