De mâine, asigurarea locuinţelor devine obligatorie. Vedeţi aici de ce riscuri vă apără poliţele

0

Incepând de joi, 15 iulie, asigurarea locuinţelor va deveni obligatorie, toţi proprietarii fiind obligaţi ca în termen de şase luni să încheie o poliţă de asigurare. Poliţa costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, suma asigurată fiind de 10.000, respectiv 20.000 de euro.


„Mâine vor fi emise primele poliţe obligatorii pentru locuinţe”, a declarat pentru ZF Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite aceste poliţe. La PAID sunt acţionare 13 companii de asigurări: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance şi Platinum. Pentru cei care nu vor încheia această poliţă în următoarele şase luni legea prevede o amendă de 500 de lei, care trebuie aplicată de administraţiile locale.

Şi proprietarii de case care au deja asigurare vor cumpăra poliţa obligatorie

Proprietarii de locuinţe care au deja o asigurare vor fi obligaţi şi ei să încheie o poliţă obligatorie, în maximum un an de la aplicarea acestei legi. Asigurarea obligatorie acoperă numai trei riscuri: inundatiile, cutremurul şi alunecările de teren. Sunt excluse riscuri cum ar fi incendiul (cel mai des întâlnit), explozia şi altele, pentru care proprietarul care vrea să le acopere trebuie să încheie o poliţă facultativă.

Poliţa obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, dar şi despăgubirile sunt limitate, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro pen. Cât costă însă o asigurare facultativă?

Pentru o locuinţă care valorează 90.000 de euro, cu bunuri de 10.000 de euro, construită în 1980 şi situată în Bucureşti, o poliţă de asigurare facultativă costă între 100 de euro pe an (la Groupama) şi 203 euro pe an (la Allianz-Ţiriac), potrivit site-ului asiguratorii.ro. La Uniqa o astfel de asigurare costă 102 euro/an, la Omniasig – 108 euro, la Astra – 124 euro, la Euroins – 132 euro, la Ardaf – 133 euro, iar la BCR Asigurări – 169 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image