Japonia a lansat sonda SLIM pe Lună cu un rover lunar, care a fost creat de un producător de jucării

0

Săptămâna trecută, Agenția spațială japoneză, JAXA, a lansat sonda Smart Lunar Exploration Module (SLIM). Aceasta nu este o simplă sondă, ci include un instrument special destinat studierii suprafeței lunare, care a fost dezvoltat inspirându-se din designul jucăriilor pentru copii.

Acest instrument inovator poartă numele de Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2). Cu toate că nu este un rover lunar complet funcțional, rolul său este acela de a testa tehnologia și capacitățile sale. Obiectivul principal al Japoniei, similar cu alte națiuni spațiale importante, este realizarea unei aterizări reușite pe Lună. Acest pas ar reprezenta un prilej pentru a demara noi cercetări și pentru dezvoltarea de proiecte ulterioare.

Interesant este faptul că LEV-2 este rezultatul colaborării dintre producătorul de jucării TOMY, oamenii de știință de la Universitatea Doshisha și inginerii de la Sony. Robotul a fost proiectat sub forma unei sfere care se poate deschide, astfel încât cele două emisfere să funcționeze ca roți sau șenile, iar echipamentul principal este amplasat în centru. Mișcarea acestui robot este similară cu modul în care se deplasează de la un „picior” la altul.

Unul dintre avantajele cheie ale LEV-2 este robustețea sa. Practic, nu există componente care să se poată sparge ușor, iar simplitatea și costul redus de producție sunt motivele pentru care experții în jucării au fost implicați în procesul de creație. Cu toate că robotul, care cântărește doar 250 de grame, are o autonomie de funcționare de doar 2 ore și nu are aplicații practice imediate, se așteaptă ca el să deschidă calea pentru dezvoltarea unor dispozitive ulterioare destinate explorării spațiale. În plus, LEV-2 va avea un rol educativ important, fiind utilizat ca instrument pentru a familiariza copiii cu domeniul robotică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *