Război în Ucraina: Kievul rupe relațiile diplomatice cu Moscova

0

În noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unui război împotriva Ucrainei, numind-o „operațiune militară specială în Donbass”. DW urmărește evenimentele de joi, 24 februarie.

În noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unui război împotriva Ucrainei , numind-o „operațiune militară specială în Donbass” pentru a proteja oamenii care „au fost supuși genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani. .” Afirmațiile lui Putin de genocid au fost anterior respinse atât de Uniunea Europeană, cât și de Națiunile Unite. Politicienii occidentali l-au acuzat pe președintele rus de minciună. DW urmărește evoluțiile joi, 24 februarie.

Expertul în politică externă al fracțiunii CDU/CSU, Jürgen Hardt, este șocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „Judecând după informațiile din ultimele ore, acesta este un atac masiv pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus politicianul într-un interviu pentru DW. Potrivit lui, acesta este cel mai rău scenariu imaginabil. „Așadar, NATO, UE și G7 trebuie să ia astăzi măsuri de sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei, care, desigur, ne vor afecta pe noi și interesele noastre economice, dar în primul rând, vor lovi Rusia”, a spus Hardt.

15:42

Forțele armate ale Ucrainei bombardează teritoriul Rusiei

În timpul escaladării militare de astăzi între Rusia și Ucraina, s-a consemnat că, în mai multe cazuri, Forțele Armate ale Ucrainei bombardează teritoriul Rusiei. În special, guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, la o reuniune a Dumei regionale, a declarat că obuzele ucrainene au provocat pagube regiunii pe care o conducea.

13:06

Expertul în politică externă al fracțiunii CDU/CSU, Jürgen Hardt, este șocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. „Judecând după informațiile din ultimele ore, acesta este un atac masiv pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus politicianul într-un interviu pentru DW. Potrivit lui, acesta este cel mai rău scenariu imaginabil. „Așadar, NATO, UE și G7 trebuie să ia astăzi măsuri de sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei, care, desigur, ne vor afecta pe noi și interesele noastre economice, dar în primul rând, vor lovi Rusia”, a spus Hardt.

12:53

Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Rusia. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a spus reporterilor despre acest lucru la un briefing. Aceasta înseamnă că ambele părți sunt private de posibilitatea unei comunicări bidirecționale în plan diplomatic. Diplomații ucraineni și ruși își încetează activitățile. Relațiile diplomatice dintre țări au loc prin medierea țărilor terțe.

12:40

Trupele belaruse nu participă la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de agenția de stat „BelTA” cu referire la discursul lui Alexandru Lukașenko la o întâlnire operațională cu armata. „Trupele noastre nu iau parte la această operațiune”, a spus conducătorul belarus.

12:35

Administrația din Boryspil, o suburbie a Kievului, unde se află aeroportul internațional al capitalei ucrainene , a fost avertizată de o alertă de raid aerian și a îndemnat locuitorii să se îndrepte către adăposturi, relatează un corespondent DW la Kiev.

12:30

Potrivit unui corespondent DW de la Kiev, exploziile nu se mai aud în capitala Ucrainei . Situația este în general calmă, nu există panică în rândul populației. Dar pe drumurile care duceau de la Kiev spre vest și sud s-au format mari ambuteiaje. Centrul Kievului este patrulat de echipe de poliție întărite. Transportul public funcționează normal. În metrou și în alte moduri de transport, pasagerii au acces gratuit. Nu sunt mai mulți pasageri decât în ​​zilele obișnuite. Grădinițele și școlile sunt închise. Unele cafenele stradale oferă cafea caldă și ceai gratuite. Sunt cozi în fața bancomatelor și în magazine. Oamenii cumpără în mare parte mâncare. Autoritățile orașului îi îndeamnă pe locuitorii din Kiev să stea acasă, precum și să verifice accesul la cel mai apropiat adăpost anti-bombe.

12:15

Ambasadorul ucrainean în Turcia Vasily Bodnar a cerut Ankara să închidă Bosforul și Dardanelele în Rusia , precum și să interzică aeronavelor rusești să zboare prin spațiul aerian al țării. Compania turcă de media Nokta TV a anunțat acest lucru pe Twitter. La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat o reuniune a Consiliului de Securitate cu privire la situația din jurul Ucrainei.

Berlinul promite cele mai dure sancțiuni împotriva Moscovei

12:03

Ministrul german de externe Annalena Baerbok a anunțat un „pachet cu cele mai ambițioase sancțiuni împotriva Rusiei ” . „Ne-am pregătit pentru aceste evenimente, iar acum vom acționa împreună cu partenerii și aliații noștri și vom coordona fiecare pas cu prietenii noștri din Ucraina. Astăzi, în cadrul UE, NATO, G7, ne vom coordona. Vom conveni asupra unui deplin pachet cu cele mai ambițioase sancțiuni împotriva Rusiei „, – a spus șeful departamentului german de politică externă.

11:41

Consiliul Național al Media Electronică din Letonia (NEPLP) a interzis redifuzarea mai multor canale TV rusești pe fundalul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit președintelui NEPLP, Ivars Abolins, redifuzarea postului Rossiya este interzisă timp de cinci ani. Difuzarea „Russia 24” în Letonia este interzisă de autoritatea de reglementare timp de patru ani. În plus, redifuzarea programelor postului TV Center a fost interzisă timp de trei ani. Potrivit lui Abolins, decizia a fost luată în legătură cu o amenințare directă la adresa securității naționale.

11:39

Ungaria și-a declarat solidaritatea cu Ucraina, care a fost supusă agresiunii Rusiei, dar nu a criticat Moscova. „Suntem pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat ministrul maghiar de externe Péter Szijjarto într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, nici „eforturile diplomatice chiar și ale celor mai mari și mai puternice țări” nu au putut preveni războiul. Rusia, care a declanșat acest război, nu a fost menționată nici măcar un cuvânt în declarația ministrului de externe ungar.

11:18

Potrivit serviciilor de stat ucrainene , un turn de televiziune din Luțk a fost aruncat în aer și s-a tras asupra unui aerodrom. Aerodromurile militare din Harkov, Nikolaev, Hmelnițki și Kramatorsk au fost și ele bombardate. Sub foc se aflau unități și depozite militare în regiunile Cherkasy, Lvov, Poltava, Jytomyr, Hmelnytsky, Vinnitsa, Dnepropetrovsk. În Brovary, nu departe de capitala Ucrainei, o unitate militară este în flăcări. La Mariupol, în urma bombardamentelor, au luat foc 7 case particulare.

Letonia a interzis o serie de canale TV rusești

10:37

Potrivit martorilor oculari, exploziile au fost auzite în apropierea aeroportului militar din Chuguevo, în suburbiile Harkovului . Locuitorii locali au spus DW despre acest lucru. Datele sunt confirmate de alte surse. Echipa de filmare DW, care a auzit și exploziile, se află acum în estul Ucrainei, în orașul Sakhnovshchina, la aproximativ 150 km de Harkov și Kramatorsk. Situația din oraș este încă relativ calmă, câteva zeci de oameni stau la coadă la ATM-ul Privatbank și la brutărie. Oamenii de la benzinărie discută despre planuri de plecare. Orașul primește rapoarte despre explozii puternice în Kramatorsk. Angajații Ministerului Situațiilor de Urgență se aprovizionează cu alimente și, probabil, merg spre est.

10:14

Norvegia și-a mutat ambasada de la Kiev la Lvov. Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.

10:12

Ambasada Chinei în Ucraina a emis un avertisment cetățenilor săi din țară, îndemnându-i să pună steagul chinez pe vehiculele lor pentru siguranță. „Situația din Ucraina s-a deteriorat brusc. Au fost explozii în multe orașe, iar ostilitățile sunt în desfășurare”, se arată într-un comunicat al ambasadei. Acesta a îndemnat cetățenii să stea acasă și să stea departe de ferestre, avertizând că pe străzi pot avea loc „revolte grave”.

Premierul Poloniei: Europa și lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin

10:00

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a cerut un răspuns rapid și decisiv la atacul Rusiei asupra Ucrainei. „Trebuie să răspundem imediat la agresiunea criminală a Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris politicianul pe Twitter. „Europa și lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin”, a adăugat el, îndemnând UE să adopte cele mai dure sancțiuni posibile. 1496721904551579649

10:09

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat Decretul 64/2022, semnat anterior de președintele Volodymyr Zelensky, privind introducerea legii marțiale în toată Ucraina.

09:43

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a condamnat ferm acțiunile militare împotriva Ucrainei. „Prin atacul său asupra Ucrainei, Rusia încalcă cele mai elementare reguli ale ordinii internaționale. Comunitatea mondială nu va uita această zi de rușine pentru Rusia”, a spus ministrul german de externe.

09:28

Departamentul american al Apărării monitorizează rapoartele privind invazia trupelor din Belarus pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost declarat pentru CNN de un reprezentant al departamentului de apărare al SUA, după ce jurnaliştii au raportat că un convoi de vehicule militare a intrat pe teritoriul Ucrainei de la punctul de trecere a frontierei cu Belarus. Pentagonul nu este încă pregătit să evalueze dacă a fost vorba doar de armata rusă sau de cea din Belarus.

09:15

Cartierul general principal al Forțelor Armate ale Ucrainei (APU) a raportat că „cinci avioane și elicoptere ale agresorului au fost doborâte în zona Operațiunii Forțelor Comunale”. „Forțele comune acordă o respingere demnă forțelor armate ale Federației Ruse”, se arată în mesajul sediului principal al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Twitter.

09:06

Un corespondent DW la Kiev, citând sursele sale din armata ucraineană, relatează că dronele inamice au fost văzute și distruse în zona Boryspil . Dar, judecând după vuiet, au fost și lovituri rusești asupra infrastructurii ucrainene. Sunetele unor explozii puternice s-au auzit în toată Kievul. Pe malul stâng al Niprului, conform locuitorilor, pământul tremura puternic. În cartierele de nord ale orașului, locuitorii din Kiev au văzut multe avioane în aer, probabil din armata ucraineană. Drumurile de la ieșirea din Kiev sunt pline cu un număr mare de mașini care părăsesc capitala. Serviciul de Stat de Urgență anunță închiderea site-urilor oficiale. Sesizarea populației despre începutul războiului trece prin rețelele de socializare.

Ucraina a cerut partenerilor noi sancțiuni împotriva Moscovei

09:01

Kievul a cerut partenerilor europeni să „activeze imediat un pachet de noi sancțiuni” împotriva Federației Ruse. „De asemenea, facem apel la capitalele prietene să continue să consolideze capacitatea de apărare a statului nostru prin furnizarea de arme și echipamente militare. Nu numai securitatea cetățenilor ucraineni, ci și securitatea cetățenilor europeni și viitorul ordinii mondiale depind de răspunsul nostru comun. ”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat. Documentul notează că „Ucraina și-a activat dreptul la autoapărare în conformitate cu dreptul internațional”. Ultimele evenimente de la Ministerul de Externe au fost privite ca „un act de război, un atac la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, o încălcare gravă a Cartei ONU și a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional”.

09:56

Rusia suspendă zborurile interne cu mai multe orașe de la granița cu Ucraina. Vorbim despre aeroporturile din Rostov-pe-Don, Krasnodar, Anapa, Voronezh și Stavropol. Interdicția zborurilor este încă introdusă până pe 2 martie, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian.

08:52

Două explozii puternice au tunat în partea de est a Mariupolului. Acest lucru este raportat de Reuters cu referire la martori oculari. Mariupol este situat în sudul regiunii Donețk controlată de guvernul Ucrainei și este situat pe coasta Mării Azov.

08:36

„Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii lansând un atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter . Șeful guvernului britanic a adăugat că a fost șocat de „evenimentele terifiante din Ucraina” și a vorbit deja cu președintele Zelensky pentru a discuta următorii pași. „Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde decisiv”, a spus premierul britanic.

08:27

Armata rusă folosește arme de înaltă precizie împotriva infrastructurii militare a Ucrainei , a declarat Ministerul rus al Apărării. „Armele de înaltă precizie invalidează infrastructura militară, instalațiile de apărare aeriană, aerodromurile militare, aviația forțelor armate ale Ucrainei”, a spus ministerul. Declarația spune că forțele armate ruse nu efectuează lovituri aeriene cu rachete sau artilerie asupra orașelor Ucrainei. „Nimic nu amenință populația civilă”, a spus Ministerul rus al Apărării.

Cancelarul german Scholz: „O încălcare flagrantă a dreptului internațional”

08:23

„O încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a numit cancelarul german Olaf Scholz atacul Rusiei asupra Ucrainei . „Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina și o zi întunecată pentru Europa”, a spus șeful guvernului german.

08:08

Potrivit unui corespondent DW la Kiev, în partea de est a capitalei ucrainene se aud explozii și din suburbii – Vasilkov, Brovary și Boryspil. Există informații despre explozii din Harkov, Berdyansk, Odesa și Jitomir.

08:00

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a avertizat companiile aeriene cu privire la pericolul de a zbura deasupra teritoriului ucrainean și le-a recomandat să manifeste „prudență extremă” în spațiul aerian pe o rază de 100 de mile marine (185 km) de la Belarus-Ucrainean și Rusia- Granițele ucrainene.

07:50

Rusia a lansat lovituri cu rachete asupra centrelor de control militare, aerodromurilor, depozitelor militare din Kiev, Harkov, Dnipro, Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei , a scris pe Facebook .„ De astăzi există o nouă realitate geopolitică în lume. Ori Ucraina și lumea îl vor opri pe noul Hitler acum, ori va fi un al treilea război mondial. Adevărul este cu noi! Domnul este cu noi! Ne apărăm. pământ! Victoria va fi a noastră!” – a spus Gherașcenko.

07:45

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat stare de urgență în toată țara. Într-o adresă adresată compatrioților, el a spus că a discutat deja cu președintele american Joe Biden și că Washingtonul a început deja „să ofere sprijin internațional”. Zelensky i-a îndemnat pe ucraineni să rămână calmi și să rămână acasă. „Nu intrați în panică, suntem puternici, suntem pregătiți pentru orice, îi vom învinge pe toți”, a spus el.

07:35

Secretarul britanic de externe Liz Truss a condamnat ferm „atacul oribil, neprovocat” asupra poporului Ucrainei al președintelui rus Vladimir Putin. „Suntem alături de Ucraina și vom lucra cu parteneri internaționali pentru a răspunde acestui act oribil de agresiune”, a scris Truss pe Twitter.

07:30

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, convoacă o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate. Cel mai probabil, după această întâlnire, va fi declarată stare de urgență, scrie Strana.ua.

07:45

Secretarul general al ONU, António Guterres , a cerut Rusiei să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să returneze trupele pentru a preveni „cel mai rău război din Europa de la începutul secolului”.

07:25

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a condamnat ferm „atacul imprudent și neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol viața a nenumărați civili. „Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice”, a spus el , cerând Rusiei să înceteze imediat ostilitățile și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Potrivit lui Stoltenberg, aliații NATO se vor întâlni pentru a discuta consecințele unei noi agresiuni rusești.

07:20

„Putin a declanșat un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Atacurile asupra orașelor pașnice ucrainene continuă. Acesta este un război de cucerire. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul să acționăm este chiar acum”, a declarat ucraineană . Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat pe Twitter .

06:55

Președintele american Joe Biden a condamnat ferm atacul „neprovocat și nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei și a amenințat Moscova cu consecințe. „Președintele Putin a ales un război deliberat care va avea ca rezultat pierderi catastrofale de vieți și suferințe. Numai Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, Statele Unite, aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. . Lumea va trage Rusia la răspundere,” – a spus într- o declarație a liderului american . Biden a spus că va monitoriza situația și va anunța alte consecințe pe care Statele Unite și aliații și partenerii săi le vor „a lua împotriva Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale”.

06:50

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a confirmat că Kievul a fost bombardat cu rachete de croazieră şi balistice .

06:30

Rețelele de socializare scriu despre cel puțin patru explozii în Kramatorsk, o explozie puternică în Odesa, începutul bombardamentelor puternice ale separatiștilor în Donbass , relatează UNIAN. În plus, UNIAN și CNN au raportat explozii la Kiev.

06:00

Vladimir Putin a anunțat începutul războiului împotriva Ucrainei, numind-o „operațiune militară specială” în Donbass . Vorbind la postul de televiziune „Russia 24” cu un apel către ruși, Putin le-a cerut soldaților armatei ucrainene să depună armele. Potrivit acestuia, responsabilitatea „pentru posibilă vărsare de sânge” va reveni autorităților ucrainene.

05:35

În Ucraina, până la ora 08.35 pe 24 februarie, aeroporturile din trei orașe – Harkiv, Dnipro și Zaporojie sunt închise pentru decolare și aterizare , relatează portalul de internet zn.ua. Potrivit acestuia, tractoarele blochează pistele de la toate cele trei aeroporturi pentru a preveni probabila aterizare a „avioanelor inamice cu trupe”. Aeroportul din Herson se pregătește și el să se închidă.

04:00

Secretarul de stat american Anthony Blinken se așteaptă ca Rusia să atace Ucraina în noaptea de joi, 24 februarie. „Se pare că totul este pregătit pentru ca Rusia să efectueze o agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei”, a spus Blinken într-un interviu acordat televiziunii NBC, adăugând că nu are date exacte despre momentul sau locul invaziei. Cu toate acestea, șeful Departamentului de Stat al SUA a stipulat că încă vede oportunitatea „de a evita agresiunea pe scară largă”.

03:30

„Forțe ruse suplimentare” sosesc în „Republicile Populare Donețk și Lugansk”, deși nu depășesc aceste regiuni separatiste, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby , într-un briefing . „Nu putem confirma numărul lor cu mare acuratețe, ce fel de formații sunt și care sunt capacitățile lor. Cu toate acestea, suntem convinși că acest lucru se întâmplă”, a spus Kirby. El a adăugat că, potrivit Washingtonului, trupele ruse sunt deja pregătite să invadeze teritoriul Donbass, controlat de autoritățile ucrainene.

03:00

Sancțiunile UE au intrat în vigoare pentru recunoașterea de către Rusia a independenței „republicilor” separatiste din Donbass. O listă completă a persoanelor care fac obiectul măsurilor punitive este publicată în Jurnalul Oficial al UE. Printre aceștia se numără ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Maria Zakharova, șeful administrației prezidențiale ruse Anton Vaino, șeful canalului de televiziune RT Margarita Simonyan, prezentatorul TV Vladimir Solovyov, precum și rudele omului de afaceri Evgheni Prigojin și ale șefului FSB Alexandru. Bortnikov, inclus anterior pe lista sancțiunilor. .

Separațiștii din RPD atârnă un pliant pe perete
Restricțiile i-au afectat și pe deputații Dumei de Stat care au votat pentru un apel către președintele rus Vladimir Putin cu o cerere de recunoaștere a „DPR” și „LPR”, inclusiv vicepreședintele Dumei de Stat Piotr Tolstoi și liderul Partidului Comunist Ghenadi Zyuganov. În plus, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Bank Rossiya, Promsvyazbank (PSB), corporației de stat de dezvoltare VEB.RF (fostă Vnesheconombank) și Agenției de Cercetare pe Internet.

02:30

Autoritățile franceze le -au cerut concetățenilor să părăsească imediat teritoriul Ucrainei pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia pregătește un atac la scară largă asupra acestei țări. În fața „tensiunilor acute cauzate de concentrarea trupelor ruse la granițele Ucrainei”, precum și a deciziei Moscovei de a recunoaște independența a două regiuni separatiste și a introducerii stării de urgență de către Ucraina, „cetățenii francezi care sunt în Ucraina trebuie să părăsească această țară fără întârziere”, a declarat Ministerul francez al Afacerilor Externe.

Kievul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

02:00

Autoritățile ucrainene cer convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu apelul „DNR” și „LNR” pentru asistență militară Rusiei, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba. „Ucraina a inițiat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu apelul administrațiilor ruse de ocupație din Donețk și Lugansk către Rusia cu o cerere de sprijin militar, ceea ce reprezintă o nouă escaladare a situației de securitate”, a scris Kuleba pe Twitter. .

01:30

Șefii autoproclamatelor „Republici Populare Donețk și Lugansk” au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin cu o cerere de ajutor în „respingerea agresiunii” Ucrainei, făcând referire la tratatele de prietenie și asistență reciprocă cu Moscova, relatează TASS care citează afirmația lui Putin. secretarul de presă Dmitri Peskov. Canalul Telegram al agenției a publicat fotografii cu apelurile lui Denis Pushilin și Leonid Pasechnik, documentele fiind datate 22 februarie. Aceștia spun că „agresiunea militară din partea Ucrainei se intensifică” și că „Kievul continuă să-și consolideze prezența militară pe linia de contact”. Reacția lui Putin la apeluri nu este încă cunoscută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image