Baia nou-născutului. Temperatura apei, temperatura în cameră

0

Îmi place să cred că viața nu este plină de greutăți, ci de provocări. Greutăţile te încetinesc , ieşi din ele obosită și cumva învinsă, în timp ce provocările te întăresc și te ajută să devii mai puternică.

Ai avut de înfruntat până acum două mari provocări: sarcina şi naşterea. Cel mai probabil, s-au încheiat cu bine, dar urmează o altă mare provocare: îngrijirea nou-născutului.

Nu o numesc provocare pentru că ar fi dificil fizic să îngrijeşti un copil, ci pentru că procesul în sine este de o foarte mare importanţă. Îngrijirea nu înseamnă doar îmbăiere şi alăptare, ci şi dragoste şi timp petrecut cu copilul. Toate sunt importante, iar fiecare dintre ele are un rol în dezvoltarea lui.

Şi pentru că am pomenit prima dată despre îmbăiere, trebuie să spun un lucru pe care probabil îl ştii deja. Bebe nu este atât de fragil pe cât pare. Indiferent de micimea lui, nu îi poţi face rău decât din neatenţie, iar prin rău mă refer la a-l scăpa din braţe sau a-l lovi. Dar pentru că celor mai multe dintre mame li se încordează simţurile ca un arc când vine vorba despre copil, este puţin probabil ca asta să se întâmple.

Unii medici sunt de părere că bebe poate fi îmbăiat doar după căderea buricului şi vindecarea zonei ombilicale, însă sunt destui şi cei care sunt pentru îmbăiere încă din prima zi acasă. Personal, nu mi-a venit la îndemână să aştept căderea buricului pentru a-i splăla. Când eu, ca adult, mă dau în vânt după apă, cum să privez copilul (abia ieşit din lichidul amniotic) de bucuria unei băi calde?

Deasemenea, unii medici recomandă îmbăierea nou-născutului de două ori pe săptămână, în timp ce revistele de specialitate încurajează îmbăierea zilnică. Fiecare are argumente. Spălarea zilnică poate provoca uscarea excesivă a pielii, dar pe cealaltă parte, ajută copilul să se relaxeze, să se simtă bine, previne aparitia fricii de apă şi aşa mai departe.

L- am îmbăiat zilnic pe Alex în primii doi ani; pe Andrei mai rar, la două ori trei zile.

Fiecare face cum consideră că este mai potrivit şi cum îi vine mai la îndemână.

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să îl îmbăiezi pe bebe. În primul rând, asigură-te că nu îi este foame. Dacă este flămând, nu va avea dispoziţie pentru baie şi va plânge tot timpul.

Deasemenea, dacă doar ce l- ai alăptat, aşteaptă să treacă jumătate de oră, să nu regurgiteze în apă.

Temperatura în cameră să nu depăşească 27℃, iar apa să aibă cel mult 38℃. Dacă îl speli în cădiţă, adâncimea apei să nu depăşească 8 centimetri.

Verifică temperatura apei cu încheietura mâinii tale, pentru că acolo ai pielea la fel de subţire ca a copilului. Dacă o simţi fierbinte, îl va frige și pe el.

Pregăteşte dinainte:

  • un prosop cu căciulă
  • cremă pentru zona genitală
  • un scutec
  • hăinuţe
  • păturică dacă îi place să fie înfăşat.

Bagă-l în apă treptat, ca să se obişnuiască cu temperatura.

Susţine capul şi gâtul copilului cu mâna stângă iar cu dreapta spală-l, în această ordine: capul, gâtul, braţele, trunchiul, zona genitală picioarele. Nu este nevoie sa te grăbeşti, lui bebe îi place în apă, iar băiţa la copiii atât de mici ţine mai mult de relaxare și plăcere decât de igienă.

La final, întoarce-l cu faţa în jos pentru a-i spăla și spatele. Este nevoie de ceva forţă, pentru că îi susţii toată greutatea cu o singură mână, cam aşa:

Sub nici o forma nu pleci de lângă el când este în apă deoarece se poate îneca chiar dacă aceasta are doar cinci sau şase centimetri adâncime. Indiferent dacă sună telefonul sau este cineva la uşă, mai bine îl înfăşori în prosop şi îl iei cu tine.Bath-3b

Dacă ai terminat cu baia şi l- ai scos din apă, aproape sigur că acum plânge supărat. Nu te pierde cu firea, plânsul lui nu este cauza unei suferinţe sau a unei dureri. La urma urmei, şi un adult se supără când este întrerupt dintr-o activitate care îi face plăcere.

Pentru a evita asta, dă un search pe youtube şi caută ” Sonia Rochel”. Vei găsi şase videoclipuri cu modul în care această asistentă medicală îmbăiază nou-născuţii. Crede-mă, nu ai mai văzut aşa ceva şi este nemaipomenit.

Ideea pe care merge Sonia Rochel este că baia trebuie să fie momentul de relaxare al copilului. Dat fiind că statul la orizontală îl amorţeşte, singurul mod prin care el se poate detensiona este îmbăierea.

Reguli de bază pentru un somn lung și liniştit după baie:

Nu începe dacă bebe este flămând pentru că nu va reuși să se relaxeze
Mişcă-ţi mâinile în ritmul inimii;
Nu te grăbi. Baia poate dura zece sau cincisprezece minute;
Nu este nici o problemă dacă apa intră în ochii şi urechile copilului.
Bucură-te de moment la fel de mult ca el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image