Scurgerea vaginala: doctore, ce-i cu mine?

0

Uneori fetele încep să se îngrijoreze când apar chiar și semne minime pe lenjerie. Acest lucru nu este întotdeauna justificat, dar există momente când trebuie să contactați un medic ginecolog.

Descărcarea vaginală nu este un motiv de îngrijorare: este o parte necesară a proceselor naturale care apar în organism. Cantitatea de secreții, consistența, mirosul și culoarea lor sunt individuale și depind de caracteristicile corpului. Sunt diferite de-a lungul ciclului menstrual, dar nu orice schimbare semnalează dezvoltarea unei boli.

De ce este necesară secreția vaginală?

Căptușeala gâtului vaginal este bogată în celule care produc o cantitate mare de secreție mucoasă. Descărcarea vaginală constă din acest mucus, precum și din celulele epiteliale moarte și bacteriile normale din microflora spălate de acesta – în principal lactobacili, care mențin un mediu acid în vagin și împiedică creșterea bacteriilor patogene și a ciupercilor.

Ce sunt normale?

Natura externării este individuală pentru fiecare femeie, dar există și anumite limite. De obicei, evacuarea este groasă și uniformă (fără cheaguri, bulgări sau fulgi), cu un miros ușor acru sau inodor, alb, gălbuie sau transparent. Volumul lor poate fi, de asemenea, diferit, datorită structurii individuale a peretelui vaginal al femeii și a numărului de glande secretoare din acesta. De obicei, aceasta nu depășește cinci până la zece mililitri.

Când se poate schimba descărcarea de gestiune?

Numărul și culoarea evacuării pot varia în funcție de stadiul ciclului menstrual și de alte motive fiziologice. De exemplu, în timpul ovulației, descărcarea devine mai groasă și își schimbă culoarea de la transparent la alb lăptos. După menstruație, evacuarea poate deveni apoasă o perioadă de timp.

Volumul secrețiilor poate crește și în timpul sarcinii, când apar modificări hormonale și numărul de glande vaginale și, ca urmare, secrețiile cresc.

Cantitatea de externare crește la momentul excitării sexuale. Astfel de schimbări nu sunt motive de îngrijorare.

De ce se întâmplă asta?

Hormonul estradiol este responsabil în principal de volumul secrețiilor: cu cât concentrația sa este mai mare în sânge, cu atât secrețiile vaginale sunt mai mari.

O scădere a concentrației de estradiol în timpul alăptării sau în timpul menopauzei reduce volumul de descărcare vaginală. Când luați medicamente hormonale, intensitatea secrețiilor poate crește și scade, în funcție de tipul de medicament și de reacția individuală la acesta.

Când trebuie să vă feriți?

Orice modificare a naturii sau a cantității de secreție vaginală care nu are legătură cu ciclul menstrual poate fi un simptom al problemelor de sănătate. Dacă observați schimbări necaracteristice pentru dumneavoastră, asigurați-vă că consultați un medic.

Printre principalele manifestări ale bolilor infecțioase: un miros ascuțit neplăcut, scurgeri verzuie sau galbene, o consistență cretată. Alte simptome importante sunt senzația de mâncărime, arsură în vagin etc.

Dacă în același timp utilizați tampoane zilnice, acestea trebuie aruncate din cauza posibilelor reacții alergice. Dar asta, desigur, nu anulează călătoria la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image