CUM SĂ ALEGI CEA MAI BUNĂ CLINICĂ DE DERMATOLOGIE PENTRU PIELEA TA

0

Unul dintre schimbările pe care le faci când devii adult este să treci de la doctorul pediatru la doctorul de familie. Pentru fiecare problemă de sănătate pe care o ai, va fi nevoie să treci pe doctorul de familie – inclusiv pentru problemele de piele. Doctorul de familie te va trimite la o clinică de dermatologie pentru orice problemă legată de pielea ta – și pot fi foarte multe, căci un doctor dermatolog poate trata peste 3.000 de probleme ale pielii, inclusiv acnee, psoriazis sau cancer de piele.

Dacă nu ai avut alergii ale pielii când ai fost copil, îngrijirea dermatologică nu a fost preocuparea ta. Însă acum, în calitate de adult, vei avea nevoie de tratamente pentru acneea hormonală (afectează femeile cu vârste de la 20 la 29 de ani și de la 40 la 49 de ani) sau alopecie sau dermatită atopică – problemele pot fi foarte multe iar un doctor dermatolog te va ajuta să echilibrezi sănătatea pielii tale. De aceea este foarte important să alegi cel mai bun specialist pentru problema pe care o ai.

Dacă nu ai mai fost la o clinică de dermatologie până acum, însă ești pregătit(ă), ai nevoie și îți dorești să faci acest pas acum, iată câteva sfaturi practice care să te ajute să faci acest pas.

  1. Află dacă nevoile tale dermatologice sunt de natură medicală, chirurgicală sau cosmetică

Nu oricare doctor dermatolog este potrivit pentru problema pe care o ai de rezolvat. Îngrijirea dermatologică, care orice alt serviciu medical, trebuie să fie specifică nevoilor tale în calitate de pacient. Primul pas este să te întrebi care sunt nevoile tale:

– medicale (de exemplu: acnee chistică sau rosacee)

– chirurgicale (de exemplu: îndepărtarea unei creșteri benigne sau melanom nodular)

– cosmetice (de exemplu: peeling chimic sau terapia vampir)

Așadar, auto-evaluarea este esențială deoarece expertiza dermatologică este un domeniu medical atât de divers. 

În mod ideal, ar trebui să alegi un dermatolog a cărui specialitate se aliniază cel mai mult cu nevoile tale. Dacă ai îndoieli, sună la clinica de dermatologie și întreabă dacă doctorul dermatolog care te interesează are experiență în tratarea problemei tale specifice. Dacă ți se spune că nu oferă serviciul de specialitate de care ai nevoie, nu abandona căutările. Clinica de dermatologie Hebra se axează și s-a perfectionat în sfera tratamentelor bolilor de piele, înfrumusețare și a bolilor cu transmitere sexuală.

  1. Verifică acreditările dermatologului

Acest pas este foarte important atunci când mergi la un profesionist medical pentru prima dată. Nu sări acest pas!

Pe site-ul clincii de dermatologie Hebra găsești listate, pentru fiecare doctor, domeniile de expertiză, educația și experiența clinică.

  1. Verifică părerile pacienților, însă păstrează un gram de scepticism

Când ai ajuns la acest pas, deja ai decis dacă doctorul respectiv este calificat din punct de vedere profesional. Acum trebuie să afli dacă este potrivit pentru tine. Dincolo de calificări, vrei un doctor care sa te facă să te simți bine atunci când ești tu însăți/ însuți.

Fii atent(ă) la următoarele semne ce te pot ajuta să te iei decizia finală:

– un birou neprimitor

– maniere ostile față de pacient –  te face să-ți fie rușine sau să te simți vinovat(ă)

– tarife ascunse

– tratamente fără o țintă anume

– rezultate nesatisfăcătoare

– comportament de vânzător de produse sau servicii medicale

Dacă sugestiile despre schimbarea trăsăturilor tale faciale te fac să te simți inconfortabil s-ar putea să vrei să eviți clinicile de dermatologie ce își promovează din greu operațiile cosmetice pe site-urile și conturile de social media.

 

Recomandările și părerile pot să ofere multe indicii, însă ține minte că ascultarea părerilor pacienților sunt riscante din două motive:

– pacienții care au avut o experiență pozitivă și au fost mulțumiți nu au un motiv real pentru care să lase o recenzie, cu excepția cazului în care aceste recenzii sunt solicitate chiar de dermatolog. În schimb, un pacient care a avut o experiență negativă își dorește să-și expună nemulțumirile online și este adesea dificil pentru medici să le dea replica din cauza legilor privind protecția vieții private.

– al doilea motiv relevant pentru care ar trebui să fii atent(ă) când citești recenzii online este acela că oamenii au niveluri diferite de nevoi și satisfacții medicale. Dacă se poate, alege recenziile scrise de persoanele care gândesc cam tine și vorbesc pe înțelesul tău

Recenziile din mediul online sunt numeroase și te ajută să-ți formezi o părere de ansamblu, însă nu renunța la recomandările medicului de familie, ale membrilor familiei sau prietenilor care cunosc mai bine nevoile tale și felul tău de a fi..

  1. Pune-ți câteva întrebări după prima vizită la clinica de dermatologie

O primă discuție cu doctorul dermatolog nu înseamnă că trebuie să mergi la el în continuare. Pune-ți câteva întrebări în timpul și după prima întâlnire:

– Te-ai simțit ascultat(ă)?

– Ai putut și ai fost încurajat(ă) să discuți despre toate informațiile pe care le consideri importante?

– Doctorul dermatolog te-a examinat temeinic?

– Ai putut pune toate întrebările pe care le-ai pregătit și ai înțeles răspunsurile?

– Doctorl dermatolog ți-a dat mai multe opțiuni de tratament, ți-a explicat riscurile și rata de succes pentru fiecare în parte?

– Dacă ai considerat necesar, ai putut face o nouă programare pentru evaluarea progreselor?

Indiferent de decizia pe care o iei în legătură cu pielea ta, sănătatea este responsabilitatea ta și îți ești datoare/ dator – și nimănui altcuiva – să faci tot ce este mai bine pentru tine. Inclusiv să alegi cea mai bună clinică de dermatologie pentru pielea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image