Exercitii eficiente pentru coloana vertebrala!

Coloana vertebrala este poate cea mai importanta parte a corpului, pentru ca ea ne permite sa ne miscam in fiecare zi. Tocmai de aceea, este vital sa o mentinem sanatoasa si sa avem grija de ea, in special atunci cand apar durerile de spate, care practic, sunt cauzate de o postura gresita a coloanei sau de alte probleme de ordin medical.

 In acest articol, va prezint o serie de exercitii sigure, speciale, care sa amelioreze durerile de spate si sa intareasca rezistenta si sanatatea coloanei vertebrale.

Exercitii pe care le puteti face singuri, acasa!

Fiind vorba de coloana vertebrala, nu sunt multe exercitii pentru ea, care sa poata fi facute acasa, fara indicatiile sau supravegherea unei persoane specializate. Totusi, urmatoarele exercitii se pot realiza in siguranta acasa, pentru a ameliora probleme comune si minore ale coloanei, care nu implica afectiuni mai grave cum ar fi leziuni ale acesteia.

Rotirea capului

 Acest exercitiu simplu in aparenta, este de fapt destul de complex si este menit sa intareasca muschii gatului, care contribuie la mentinerea sanatatii coloanei. Stati pe un scaun, cu spatele perfect drept ( implicit coloana va fi indreptata ) si rotiti mai intai capul spre dreapta, astfel incat urechea sa fie paralela cu umarul.

Mentineti pozitia pret de 5 – 6 secunde, apoi repetati rotirea, spre partea stanga, respectand acelasi procedeu. Prin acest exercitiu, este stimulata atat zona cervicala cat si trapezul iar coloana vertebrala se va bucura de o postura buna si de efectele benefice ale exercitiilor!

Ridicarea mainilor si a picioarelor

Exercitiul presupune sa stati culcati pe burta si sa intideti bratele si picioarele. Ridicati in acelasi timp, mana stanga si piciorul drept, dupa care reveniti in pozitia de inceput si ridicati apoi mana dreapta si piciorul stang. Repetati exercitiul de 9 – 10 ori si va veti simti mult mai bine ulterior!

Intinderea piciroului in spate

Pentru a realiza acest exercitiu foarte recomandat pentru coloana vertebrala, trebuie sa stati in genunchi, pe podea, iar cu mainile va sprijiniti in fata. Incepeti sa ridicati pe rand, fiecare picior, astfel incat sa fie la nivelul coloanei vertebrale, mentinand cel putin 6 secunde, pozitia piciorului intins. Astfel, coloana va fi intinsa si orice durere de spate va fi redusa rapid!

Important de retinut!

Chiar daca aceste exercitii sunt destul de simple si de benefice pentru coloana vertebrala, nu ar trebui facute totusi fara consultarea unui medic specialist, in prealabil! In acest mod, va asigurati ca puteti face fara grija aceste exercitii si mai ales, ca nu aveti de fapt,  afectiuni mai grave decat  simple dureri de spate. Daca doctorul va da „ unda verde ”, atunci nu va ramane decat sa incepeti si sa continuati in mod constant seriile de exercitii, fara sa va suprasolicitati insa!

Este foarte important ca exercitiile sa fie facute in mod corect si in seriile indicate, pentru ca in acest mod, va ajutati coloana sa capete rezistenta, in timp si sa-si pastreze sanatatea, atat de importanta pentru buna functionare a mobilitatii corpului! Tineti cont de faptul ca sanatatea este cea mai importanta, iar exercitiile fizice sunt cele care o intretin permanent, la orice varsta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *