Care sunt cele mai mari pericole alimentare pentru dintii nostri?

0

Suntem ceea ce mancam. O expresie atat de populara si in acelasi timp atat de adevarata. Este mai mult decat semnificativa si in cazul dintilor. Deci, sanatatea dintilor nostri depinde, inclusiv, de ceea ce mancam.  Desi incercam sa ne pastram cavitatea bucala curata, iar curatarea dintilor este la ordinea zilei, unele gustari ne pot trimite instant la usa unui cabinet stomatologic.

Lista cu alimente neprietenoase dintilor este variata. In acest articol sunt prezentate acele produse care afecteaza mai frecvent frumusetea si sanatatea prietenilor mesticatori. In ordine aleatorie, acestea arata in felul urmator.

1. Dulciurile. 1 ciocolata = placere, 10 ciocolate = 1 DINTE LIPSA

Fiecare dintre noi se confrunta cu un geaman pofticios care se afla chiar in interiorul nostru. Iata de ce, odata intrati pe usa magazinului suntem adesea purtati, asemeni unei fantome, direct la rafturile cu delicii dulci si aromate. Vorbim despre dulciuri, anume acestea se dovedesc a fi principalul dusman al dintilor, mai ales in conditiile unei predispozitii genetice la carii.

Cantitatea generoasa de zahar se lipeste ca un burete de smaltul dintilor, hranind din plin bacteriile din placa bacteriana, iar rezultatul este o carie (sau mai multe) pe dintii nostri. Mai concret, o parte din bacteriile ce se afla in cavitatea noastra bucala se combina cu substantele bogate in zahar pe care le-am mestecat cu mare placere si elimina substante acide, ce afecteaza integritatea dintilor.

Anume acestia formeaza micile distrugeri la suprafata si interiorul dintilor. Daca nu sunt tratati la timp, unica solutie e scoaterea dintelui afectat. Iar restabilirea va insemna doar implatul dentar.

2. Muraturile

Oare poate fi ceva la fel de daunator ca dulciurile?

Sigur mai e. Lista continua cu vitaminele la borcan. Muraturile pe care le savuram cu mare pofta, se dovedesc distrugatoare pentru dinti. Asa cum pentru pastrarea lor, pe langa legume, in compozitie se regaseste zaharul, otetul si sarea, la final muraturile se transforma intr-o adevarata bomba cu ceas.

Aceasta poate in orice moment sa explodeze pe suprafata molarilor si nu doar. Compozitia acida distruge cu repeziciune smaltul dintilor, astfel provoaca carii dentare.

3. Bauturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul negru

Diminețile răcoroase și somnoroase se alintă cu o cafea sau un ceai energizant. Este practica de nelipsit în multe case și continuă în oficii. Aceste plăceri lasă urme adânci în dantura noastră. Dacă zahărul poate fi omis cu ușurință, petele sunt urmări de neevitat.

Întrucât aceste băuturi au culoarea închisă și concentrată, petele se așează la loc de cinste pe dinți, cei mai afectați sunt desigur cei din zona frontală, incisivii. Desigur, apariția petelor poate fi evitată în cazul în care igiena orală este constantă, iar programările la medicul stomatolog sunt bifate în mod practic, dar nu imaginar.

Dacă tot vorbim de dentist, vă recomandăm să mergeți la dr. Remis Constantin (stomatologia Crangasi). Acolo veți afla că și băuturile carbogazoase fac parte din aceeași familie. Pe lângă componența coloristică care rămâne pe suprafața dinților, nivelul ridicat de aciditate îi erodează sever. Asta chiar dacă sunt consumate în cantități mici.

4. Vinul

Si vinul alb, dar mai ales rosu, se integreaza cu usurinta in lista dusmanilor pentru dintii nostri. Consumul moderat poate fi nesemnificativ pentru sanatate in general, dar chiar si traditionalul pahar de vin consumat in timpul mesei produce efecte negative anume dintilor. Cu alte cuvinte, aceste bauturi sunt foarte pigmentate. Din acest motiv, dantura se pricopseste cu pete inestetice.

5. Citricele

Internetul abunda cu zeci de metode de albire a dintilor. Cea mai populara este cea in care se foloseste lamaia pe post de inalbitor. Din reteta atractiva lipsesc insa riscurile la care ne supunem dantura in urma acestei proceduri. Ce nu stiati este faptul ca acizii din citrice mananca la propriu smaltul dintilor si provoaca sensibilitate dentara.
Concluzie

Intentia noastra nu este de a omite aceste delicatese. Mai ales ca si noua ne plac atat de mult, le consumam zilnic si ne umplem burtile cu placere. Recomandarea noastra este sa va adresati la timp la medicul stomatolog, pentru a preveni erodarea dintilor sau pentru a-i trata, dar si pentru a va completa cunostintele despre igiena dentara.

Albirea dintilor si curatarea profesionala va vor scapa de problemele aparute in urma poftelor. Faceti o programare chiar acum la cabinetul stomatologic din Bucuresti – dr. Remis Constantin, mai ales ca aveti optiunea de a beneficia de o consultatie gratuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image