Stomatologia, cea mai cautata de viitorii medici la admitere

0

Facultatea de Stomatologie este printre cele mai cautate facultati la admitere. Fie ca vor sa duca pasiunea sau meseria parintilor mai departe, viitorii studenti boboci opteaza pentru a urma cursurile unei facultati de profil. Unii au iubit meseria de mici: parintii i-au luat cu ei la cabinet sau ei singuri, copiii fiind, s-au uitat la documentare despre medici si minunile pe care le fac in meserie zilnic.

Atrasi de bani sau pur si simplu de ideea de a deveni doctori, bobocii isi indrepta pasii spre inscriere. Majoritatea au emotii. Dupa BAC, urmeaza sa dea un alt exament care sa le confirme pozitia pe o lista cu zeci de studenti. S-au pregatit pentru acest exament inca din clasa a IX. Au studiat, au luat meditatii si au fost sfatuiti de parinti.

Concurenta este mare la Facultatea de Stomatologie. Aici, viitorii studenti asteapta alaturi de parinti si cu dosarul in mana sa completeze fisa de inscriere. Se viseaza doctori, dar pana acolo sunt constienti ca drumul este lung, anevoios, dar sunt gata sa infrunte orice obstacol pentru a deveni medici si a depune juramantul lui Hipocrate.

A da la Stomatologie este un pas important in viata si in viitoarea cariera. Ca sa castigi, primul lucru pe care il ai de facut este sa participi. Urmeaza zeci de examene stresante carora le faci fata cu greu.

Multe nopti nedormite sau petrecute in sala de lectura. In timpul facultatii iti cauti persoane pe care sa faci practica. Suna ca si cum acestia ar fi cobai, insa de undeva trebuie sa incepi. Si faci asta gratis cu oricine se ofera. Sanatatea lui sta in mainile tale.

Daca gresesti, e posibil sa repari prea tarziu, iar greseala ta sa-l coste pe pacient dantura. Sau sanatatea. Pana la a-ti deschide un cabinet stomatologic, drumul este si mai lung. Pana inveti cu ce se mananca meseria si sa aplici in practica ce ai invatat in teorie si sa faci un implant dentar in tg jiu sau in orice oras, e important sa iti gasesti un medic cu experienta langa care sa stai si sa furi meserie.

Nici acesta nu este usor de gasit. Dupa cativa ani in care ai fost asistent, cu suficienti bani iti poti deschide un cabinet de stomatologie in Tg Jiu. Ai nevoie de sustinere din partea parintilor, atat materiala cat si morala. „La 40 de ani am reusit sa imi deschid singur un cabinet stomatologic.

Din pacate, nu am profesat in tara pentru a reusi acest lucru, ci in Germania unde se plateste foarte bine. Este multa munca, dar respectul pentru oameni si meserie este pe masura efortului depus. Am hotarat sa ma intorc acasa dupa 15 ani petrecuti departe de familia mea, deoarece aici este casa mea. Printre straini, oricat de ospitalieri ar fi, tot departe de casa esti”, spune medicul stomatolog Mihai din Tg Jiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image