In afara de Isus Hristos, la baza iconografiei crestin ortodoxe, nu exista un alt element mai des intalnit decat Fecioara Maria, Maica Domnului. In limba greaca ea are numele de Theotokos ceea ce inseamna „purtatoare de Dumnezeu”. Nu trebuie sa ne surprinda acest lucru: nicio fiinta umana nu seamana mai mult cu Iisus Hristos decat Mama Lui. Cu siguranta putem sa o privim ca un exemplu a ceea ce inseamna sa fii „asemenea lui Hristos”.
Traditia Bisericii Ortodoxe sustine ca primul iconograf a fost evanghelistul Luca si ca prima icoana pe care a pictat-o acesta sub inspiratie divina a fost cea a Maicii Domnului care il tine in brate pe Iisus Hristos. Asemenea icoanei cu Hristos Patocratorul, icoanele Fiului Lui Dumnezeu alaturi de Mama sa reprezinta marturii puternice fata de realitatea intruparii Lui Dumnezeu ca si fiinta umana. Icoane de argint cu Maica Domnului la o calitate superioara gasiti pe icoaneargint.ro
In icoane Maria apare purtand un val, ceea ce era un lucru obisnuit pentru femeile evreiesti din acea perioada. Este fara indoiala un fapt istoric dar si un lucru care ii arata smerenia si pietatea. Valul sau este rosu, culoarea divinitatii, iar interiorul sau este verde sau albastru – culorile omenirii. Acesta este exact opusul reprezentarii obisnuite a lui Hristos, care poarta omenirea asupra naturii Sale eterne, divine. Dupa cum arata si Evanghelistul Luca, ingerul Gabriel i-a spus Mariei: „Duhul Sfant se va pogori asupra ta si Puterea Celui Prea Inalt te va umbri” (Luca 1:35). Acest lucru este evidentiat de catre valul pe care il poarta Fecioara Maria in icoane. 
Apoi, valul sau are adesea trei stele ce reprezinta puritatea sa eterna: inainte, in timpul si dupa sarcina, Maria a ramas fecioara. S-ar putea comenta foarte multe lucruri despre acest subiect, insa subiectul nu va fi tratat in acest articol. Este suficient sa spunem ca puritatea eterna a Fecioarei maria reprezinta o dogma in cadrul Bisericii Ortodoxe Crestine, lucru proclamat deseori in operele de arta. 
In aceasta icoana de argint http://icoaneargint.ro/icoane-de-argint/mac?product_id=141 ca si in multe altele de asemenea, Maria ne priveste direct, dar mana sa ne directioneaza privirea spre Pruncul Sfant. Pruncul este Iisus Hristos, care chiar daca este intruchipat copil, are toata intelepciunea adevaratului Dumnezeu. Chiar si in aceasta icoana in care apare ca si copil http://icoaneargint.ro/icoane-de-argint/mac?product_id=146, mana sa dreapta este redata in semn de binecuvantare.
Aceste icoane de argint sunt fara indoiala cu Fecioara Maria. Ne arata smerenia sa, evlavia, tandretea si suferinta prin care a trecut. O icoana bine redata, inspirata si pictata a Fecioarei Maria ne poate dezvalui cu adevat dragostea ei pentru noi oamenii si ne apropie de ea. Si totusi, daca ne simtiti atrasi de ea, unde ajungem? Evident ca ea ne ghideaza catre Fiul Sau. El este aratat ca fiind cu adevarat sfant, cu adevarat intelept si izvorul tuturor binecuvantarilor. Titlul de Maica a lui Dumnezeu ne spune inca ceva despre natura Fiului Sau Iisus. Si mai putin despre ea insasi. Astfel ajungem din nou la Hristos. Asta este ceea ce stim despre Maria si de aceea o iubim: prin Ea il primim pe Fiul Sau, Mantuitorul omenirii, Dumnezeu in trup, Iisus Hristos. Icoanele de argint cu Fecioara Maria intruchipeaza aceasta invatatura si aceasta iubire. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image