Icoanele se gasesc in magazin obiecte de cult sau la pangarele bisericilor crestine si au o istorie interesante, precum si o simbolistica interesanta pentru cei din afara Bisericii. Mai intai ar trebui sa definim icoanele.
Ele reprezinta imagini pictate si reproduceri ale acestor imagini, in mod tipic scene biblice, viata Lui Iisus Hristos, evenimente istorice din Biserica si portrete ale Sfintilor. In limba greaba icoana inseamna imagine. 
Prima imagine a lui Hristos nu a fost de fapt pictata. Se pare ca in timpul lui Hristos conducatorul Edessei, Abgar a avit lepra si dorea sa fie vindecat. El auzise despre multe vindecari ale lui Iisus si l-a trimis la el pe pictorul sau, Anania. Dupa ce a incercat sa-l picteze pe Iisus de la distanta in timp ce era inconjurat de multimi de oameni, Iisus l-a chemat la el pe pictor. Iisus a cerut sa i se aduca apa si prosop. S-a spalat pe fata si s-a sters cu prosopul iar imaginea sa a ramas pe prosop. Acest prosop a fost dus la Abgar iar acesta s-a vindecat. Mai tarziu unul din urmasii lui Iisus a ajuns la Abgar si l-a botezat. 
Prima icoana creata de mana omului a fost cu Fecioara Maria si Hristos. Aceasta versiune ii apartie Sfantului Luca Evanghelistul, care a scris Evanghelia dupa Luca. Din acel moment au inceput sa se picteze tot mai multe icoane. S-a dezvoltat aceasta arta numita iconografie. Pe parcursul anilor 730 – 787 si din nou in 813 – 843 dupa Hristos au existat doua perioade ale Iconoclasmului in Imperiul Bizantin. Iconoclasmul a insemnat distrugerea si respingerea icoanelor ca obiecte de cult din Biserica. Cu toate ca s-a terminat in cele din urma, iconoclasmul ne ajuta sa intelegem ceea ce credem noi despre icoane. Una  din cele mai mari preocupari consta in faptul ca nu era potrivit sa se arate ca Dumnezeu era o imagine, dar acest lucru a fost rasturnat de intelegerea Docrinei Intruparii, care ne spuen ca Hristos a fost de fapt si trup, ca noi oamenii. Acest lucru a fost afirmat la Consiliul de la Nicea din 787 al celui de al 7-lea Sinod Ecumenic. 
Dupa acest moment, iconografia a cunoascut o perioada de dezvoltare. Azi in magazinul de obiecte de cult puteti gasi multe icoane de diferite dimensiuni si infatisand diverse scene si persoane biblice. Icoanele pot fi realizate din argint masiv si reprezinta creatia unor iconari care si-au pus talentul in slujba Bisericii. 
 magazin obiecte de cult, icoane si consumabile bisericesti cu livrare prin curier in toata tara sau cu predare personala in Bucuresti. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image