Dincolo de performanta chef-ului din bucatarie, de rafinamentul preparatelor, de prospetimea alimentelor sau de mirodeniile folosite, succesul, prestigiul si clasa unui restaurant depind si de calitatea prestatiei, a servirii. Sigur ca aprecierea restaurantului pleaca de la ansamblul imobiliar, masura in care este sau nu dotat cu parcari apropiate si incapatoare, fiind luate in calcul chiar vecinatatile ambientale, peisagistice ale zonei. O clasare conforma o recomanda apoi amenajarea si decoratia interioara, gustul, patina si amprenta personala a restaurantului, dincolo de curatenia si conditiile de igiena obligatorii de altfel, ca si norma de functionare. Nu este un secret ca starea grupurilor sanitare spune ceva direct despre realitatea locului si masura in care curatenia este o preocupare de permanenta sau doar una formala, impusa de fatada. Partajarea saloanelor in cele destinate fumatorilor si celor care nu sufera de acest pacat, este la fel de necesara in acreditarea un climat prietenos, printr-o sonorizare discreta care sa nu altereze masura in care clientii pot conversa intre ei sau pot discuta cu personalul de deservire. Cam acesta ar fi climatul, desi multi dintre noi etichetam clasa unui restaurant fie si dupa starea fetelor de masa sau dupa cat de ciobite sunt scrumierele, coclite sau stalcite frapierele.
Comportamentul personalului de catering iasi este insa la fel de important in evaluarea calitatii de ansamblu, masura in care si acestia sunt curati, ingrijiti, cu uniformele in regula, ca un veritabil blazon al casei. Politetea, respectul deferent si cunoasterea minimala a bunelor maniere, sunt alte atribute necesare, obligatorii dar nu neaparat suficiente, unui sef de sala, chelner sau piccolo de clasa. Recomandarile din menu sugerate clientilor, functie de personalitatea acestora, asezonarea profesionista a mancarurilor cu bautura, solicitudinea de a rezolva aproape orice doleanta sau comanda speciala, promptitudinea servirii, confera nota de excelenta acestui serviciu. Excelenta care justifica si incurajeaza eventuala generozitate a clientilor la achitarea notei de plata, cand pot lasa uzualul bacsis, cum denumim noi balcanic acest tips sau pourboire.
Sau nu!
Toate aceste elemente amintite sumar sunt complementare si se interconditioneaza, putand antama succesul afacerii in sine, la fel cum o pot usor compromite. Ca de obicei si in acest gen de afaceri, performanta calitativa a unui astfel de restaurant se atinge greu, in timp si cu destul efort, si se poate pierde facil, pe nesimtite. Pentru ca firesc, un client nemultumit de macar una din aceste conditii sau de calitatea sevirii si a prestatiei in sine, in contul banilor sai, sigur nu va mai calca pe acolo voluntar, avand grija sa-si impartaseasca insatisfactia si nemultumirile si apropiatilor sai. Din acest motiv, administratorii de clasa a unor restaurante de elita sunt foarte atenti la politica de personal si la recrutarea acestuia, incepand cu debarasatorii si terminand cu sefii de sala, cei care primesc rezervarile si repartizeaza mesele clientilor, dupa preferinte si specificul mesei.
In rest, e simplu!    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image