Ghid de sanatate cand iei masa la fast food

0

Efectuarea de alegeri sanatoase de fast food se poate face mai usor daca puteti verifica inainte ghidurile nutritionale pe care cele mai multe lanturi le posteaza pe site-urile lor. Dar, daca nu ati beneficiat de sansa unei astfel de pregatiri, puteti face in continuare alegeri mai inteligente, urmand cateva linii directoare de bun-simt.

Fii cu ochii pe dimensiunea portiei. Multe mese fast food furnizeaza suficienta hrana pentru mai multe mese in chipul unei singure portii. Evitati produsele supradimensionate si cu valori mijlocii si mergi pentru cele mai mici dimensiuni atunci cand vine vorba de sandwich-uri, burgeri si cartofi prajiti. Puteti gasi multe portii rezonabile pe meniul pentru copii.

Concentrati-va pe carne slaba, la gratar sau prajita si evitati produsele pane, cum ar fi pui crocant, sandwich-uri si file de peste pane. Alege curcan, piept de pui, sunca slaba, carne slaba de vita sau friptura. Gratarul de pui fara piele, de obicei, este cel mai bun pariu.
Acordati suficienta atentie descrierilor din meniu. Meniurile etichetate cu prajit, prajit in tigaie, crispy, aluat, pesmet, cremos, crocant, frantuzesc sau au gratin sunt adesea bogate in calorii, grasimi nesanatoase si sare.

Nu va fie teama de comenzile la domiciliu speciale. Multe elemente de meniu se pot face mai sanatos cu cateva trucuri si substitutii. De exemplu, puteti solicita ca sosul sau dressingul sa fie servit separat. Sau puteti solicita paine neagra pentru burger si paine din cereale integrale pentru sandwich.
Nu presupuneti ca mancarurile care suna sanatos inseamna ca si sunt intotdeauna cea mai buna optiune. De exemplu, multe salate fast-food sunt teren minat pentru dieta, fiind inabusite intr-un sos plin de grasimi si topping-uri prajite. In cazul in care ai citit informatiile nutritionale in prealabil, acest lucru poate face o diferenta imensa.

Fiti atenti atunci cand vine vorba de condimente si sosuri. Atunci cand alegeti un produs, mare atentie la dressing, calorii si grasimi, raspandite in tot felul de sosuri precum cel de smantana. Sosurile maioneza si pe baza de ulei in special adauga o multime de calorii. Feriti-va de maoneza si cereti un pachet de ketchup sau mustar pentru a putea controla cantitatea adaugata pe sandvis.

Elimina bauturile cu calorii. Soda este o sursa mare de calorii ascunse. In medie un pahar mare de bautura acidulata contine aproximativ 300 de calorii, asa ca poti inghiti rapid o mare parte din aportul zilnic de calorii. Shake-urile sunt chiar mai rau, cu pana la 800 de calorii si o valoare de grasimi saturate ce acopera necesarul unei zile intregi. Nu te lasa pacalit nici de limonada si bauturi din fructe, in care sunt adaugate calorii si zahar sub forma de nutrienti. Comanda apa, suc dietetic sau ceai neindulcit in loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image