Raspunsul general este DA, in mod normal se poate face sex in timpul sarcinii, dar cum in medicina nu exista nimic valabil pentru fiecare persoana, si sexul in timpul sarcinii este contraindicat in unele cazuri, printre care: riscul crescut de nastere prematura din diferite cauze, sangerare vaginala nediagnosticata, scurgere de lichid amniotic, orificiu cervical incomplet inchis, placenta in pozitii riscante (placenta previa).
Un aspect important al activitatii sexuale in timpul sarcinii este reprezentat de infectiile cu transmitere sexuala. Daca partenerul nu e stabil sau daca exista riscul ca acesta sa dobandeasca o infectie de la aparitia sarcinii este nevoie stricta de folosirea prezervativului pentru ca altfel se pune in pericol evolutia sarcinii. Dispare grija contraceptiei, sau cel putin se reduce la cateva cazuri nesemnificative statistic – fenomenul de superfetatie.
Exista diferite conceptii referitor la sexul in timpul sarcinii, unii sunt pro, altii il desconsidera, ideea e ca modificarile fizice aparute in cursul sarcinii influenteaza foarte mult libidoul. Daca in primul trimestru schimbarile hormonale si greata pot diminua dorinta sexuala, cresterea vascularizatiei in zona genitala si a sanilor caracteristica trimestrului al doilea va determina o intensificare a dorintei sexuale. Mai mult decat atat, unele femei reusesc sa aiba primul orgasm in timpul sarcinii tocmai din cauza acestor modificari. Chiar daca orgasmul provoaca si contractii uterine, acestea nu sunt similare celor din travaliu si nu exista risc pentru sarcina.
Unul dintre motivele pe care le invoca unele cupluri pentru a nu face sex in timpul sacinii se refera la faptul ca ar putea afecta bebelusul prin actul in sine, dar acesta este defapt protejat atat de uter cat si de lichidul amniotic, deci activitatea sexuala in timpul sarcinii nu aduce riscuri pentru fat decat daca se incearca practici sexuale neobisnuite, cu pozitii neadaptate situatiei.
Cu toate astea, exista unele piedici psihice care daca nu pot fi trecute este indicat totusi sa se amane sexul in timpul sarcinii pentru a nu ramane cu traume psihice. Este important ca ambii parteneri sa fie de acord cu sexul in timpul sarcinii, iar video-ul de mai jos prezinta evolutia fatului in timpul sarcinii pentru a familiariza cuplurile cu evenimentele care se petrec in interiorul uterului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image