8 Gafe gramaticale făcute de persoane publice

0

Progresul rapid al digitalizării din ultimii ani a deschis porţile accesului nelimitat la informaţie pentru un număr foarte mare de persoane. Cu ajutorul internetului, politicienii, actorii şi influencerii îşi pot transmite mesajele şi ideile către public, contribuind la un flux continuu de cunoştinţe.

Totuşi, odată cu această mare cantitate de informaţie vine şi o serie de provocări, în special în ceea ce priveşte corectitudinea gramaticală.

Accesul facil la informaţii prin internet face ca evitarea greşelilor gramaticale să fie mai uşoară ca niciodată, datorită resurselor de încredere, precum dexul online. Este important să ne amintim că, în ciuda accesului la resurse bogate online, greşelile gramaticale pot apărea chiar şi în discursurile sau postările celor mai influenţi indivizi publici.

Având în vedere aceste lucruri, devine esenţial să se consulte periodic dicţionarul român pentru a învăţa cuvinte noi, precum şi sensul acestora, astfel încât să fie folosite corect în comunicarea de zi cu zi.

Dicţionarul explicativ este cea mai bună modalitate de a dobândi un limbaj adecvat, mai ales că în ziua de azi mesajele, textele de pe reţelele de socializare şi discuţiile informale pot crea rapid o impresie asupra celor care ascultă sau citesc.

8 greşeli gramaticale făcute de persoane publice

Influencerii, vedetele şi alte persoane publice trebuie să aibă o pregătire gramaticală mult mai solidă decât persoanele obişnuite. Ei sunt adesea în atenţia publicului, iar o greşeală de acest fel îi poate costa foarte mult şi poate lăsa o impresie negativă de durată.

De aceea, utilizarea dexului online este soluţia perfectă pentru îmbunătăţirea vocabularului. Discuţiile, fie ele scrise online sau în interviuri, trebuie să fie coerente, iar acest lucru poate fi corectat în timp, mai ales dacă se foloseşte un dicţionar român.

Dicţionarul explicativ oferă informaţii vitale pentru orice persoană, ajutându-le să-şi dezvolte modul de comunicare pentru a nu poci gramatica limbii romane precum unele vedete:

  1. Una dintre cele mai cunoscute gafe pe care a făcut-o Viorica Dăncilă este momentul când a pronunțat „imunoglobină”, în loc de „imunoglobulină”.
  2. Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor Publice a declarat: “Eu vreau să fac DECÂT două precizări legate de alocările bugetare pentru domeniul sănătăţii.” forma corectă fiind “DOAR”.
  3. Elena Băsescu a comis o nouă greșeală de data aceasta la acordul în gen, număr şi verb: „Opţiunea mea este pentru domnul preşedinte Emil Boc, care a avut curajul să ia reforme foarte dure, a căror… a cărui rezultat se va vedea cu siguranţă peste un timp”.
  4. Vladuta Lupau – „Miercuri lansez o melodie „Clipa fericirii”. Pentru toți viitori miri! Iar videoclipul este superb zic eu”, a fost mesajul postat inițial de cântăreață și pe care l-a pus atât în story, cât şi în feed-ul personal de pe Instagram. Forma corectă a cuvântului folosit “viitori” în acest context este “viitorii”.
  5. Roxana Nemes – La mulți ani copiiilor din noi!!! ?????”, aceasta punând mai mulţi de “i” decât trebuie.
  6. Loredana Groza – cu ani în urmă vedeta a reuşit să gafeze de mai multe ori în cadrul aceleiași emisiuni spunând cuvântul “doape”  referindu-se de fapt la pluralul corect al cuvântului “dop” şi anume “dopuri”.
  7. Într-o postare dedicată compozitorului Marius Moga, Șerban Huidu a scris: „Gândițivă că cel mai bun compozitor roaman de după 2000 a fost descoperit de dj Phantom în studioul lui din Sebeș: Marius Moga.”. Acestuia i-a fost atrasă atenţia că a uitat să pună cratimă, dar şi să scrie corect cuvântul “român”.
  8. Lidia Buble a urat tuturor copiilor succes la bac, postând pe reţelele de socializare următorul mesaj: “Neatzaaa. Felicitări tuturor copiiilor care au luat Bacul!!! Vă pup şi vă îmbrăţişez cu drag.” Urmăritorii i-au atras atenţia datorită faptului că a scris “copiiilor” cu prea mulţi de “i”, forma corectă a acestuia fiind “copiilor”.

Lingvistii DexOnline recomandă tuturor să dedice în fiecare zi o perioadă de timp pentru a-și îmbunătăți vocabularul și pentru a învăța cuvinte noi, pe care să le integreze în conversațiile de zi cu zi. Chiar și câteva minute pot face o diferență semnificativă. După un timp, rezultatele vor deveni vizibile, impresionând atât pe cei apropiați, cât și pe cei nou întâlniți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image