Cum alegi un fierastrau circular bun?

0
fierastrau circular bun

Un fierastrau circular este una dintre uneltele obligatorii intr-un atelier de tamplarie. Acesta permite taierea rapida si precisa a placilor din lemn, a lemnului masiv, a cherestelei si chiar a diverselor metale si mase plastice.

Majoritatea fierastraielor circulare manuale sunt asemanatoare: au o panza cu 24 de dinti, diametru de 190 de cm si se rotesc la peste 5000 de rotatii pe minut. Bineinteles ca exista si fierastraie carea u nevoie de un diametru exterior mai mare, panze cu mai multi dinti pentru o taiere cat mai fina etc.

Asta nu inseamna ca toate sunt bune. Exista o multime de criterii care pot diferentia un fierastrau circular bun de unul mai putin bun, iar cei de la atelierultau.ro ne ajuta sa trecem prin aceste criterii.

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le cauti la un fierastrau circular?

Exista o multime de modele pe piata, iar producatorii se straduiesc sa le doteze cu tot felul de functii care sa le creasca eficienta. In momentul achizitiei este important sa se tina cont de:

  1. Flexibilitatea pe care o ofera fierastraul. Un fierastrau bun ofera posibilitatea diverselor tipuri de taieri, are un maner ajustabil si ofera mai multe elemente de siguranta. Pentru o flexibilitate maxima este bine sa se opteze pentru un circular unghiular, care poate taia atat perpendicular pe material, cat si oblic. Reglajele trebuie sa se faca usor si rapid.
  2. Design. Este un aspect extrem de important, nu doar pentru modul in care va arata fierastraul in atelier, ci si pentru modul in care va fi folosit. Un design eficient permite un control mai bun al uneltei, confort si usurinta in utilizare.
  3. Brand. Exista multe branduri care produc fierastraie circulare, multe dintre ele foarte atractive din punct de vedere al costurilor. Desi pare atractiv un fierastrau ieftin, de la un brand necunoscut, este mult mai recomandat un fierastrau produs de un brand de renume, in care foarte multa lume are incredere si in care s-a investit mult de-a lungul timpului. Un astfel de fierastrau are o garantie mai mare, are comunitati mari de suport in spate si de cele mai multe ori este construit cu atentie la fiecare detaliu.
  4. Alimentare. Fierastraiele circulare pot fi alimentate fie la priza, fie printr-o baterie sau chiar doua (in functie de model). In atelier, acolo unde accesul la curent este permanent, varianta fierastraului alimentat la priza este cea mai buna. Pentru cei care doresc sa lucreze in diverse locuri, acumulatorul poate fi o optiune mult mai atractiva.

De asemenea, conteaza adancimea de taiere, viteza maxima a fierastraului, puterea si diametrul discului. Chiar daca media diametrului este de 190 de mm, pot fi gasite o multime de variante, de la 165 de mm pana la peste 200 de mm.

Care sunt tipurile de fierastrau circular de pe piata?

Exista doua tipuri principale de fierastraie circulare:

  • Cele de mana. Sunt cele mai utilizate, cele mai accesibile si cele mai flexibile. Acestea functioneaza fie cu acumulator, fie cu alimentare direct la priza.
  • Cele de masa. Sunt mai voluminoase, deoarece trebuie sa fie montate pe un banc de lucru. Au nevoie de spatiu destul de mare si vin cu avantajul unei puteri mai mari si a unei taieturi mai adanci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image