Bebelusul in saptamana a 17-a de sarcina

0

Corpul s-a adaptat deja la sarcina si de acum totul tine de adaptarea la fiecare moment care apare si trebuie sa stiti ca in orice clipa pot aparea diverse situatii neprevazute. Astfel, pentru a evita crampele si disconfortul cauzat de statul in picioare, se recomanda schimbarea cat mai des posibil a pozitiei si accentuarea situatiilor de repaus culcata in pat. Consumul de fructe intre mese ajuta la preintampinarea unor situatii de ameteala sau chiar lesin. Acestea sunt totusi stari izolate, care in unele cazuri pot fi total absente din peisajul unei viitoare mamici.

In tot acest timp fatul continua evolutia sa anatomica si dezvolta tesut adipos care il ajuta la reglarea temperaturii corpului. Mai mult decat atat, cordonul ombilical se intareste si se alungeste pe masura ce acesta avanseaza in saptamani. Membrele si corupul au devenit mai lungi decat capul si astfel micutul devine tot mai bine proportionat fizic. Chiar daca ochii devin bine conturati, acestia raman totusi inchisi in aceasta etapa, iar daca fatul este baiat acestuia i se dezvolta si prostata. Scheletul s-a transformat din cartilaj in os, dar acesta ramane flexibil pana la nastere si o buna perioada dupa, cand manifesta inca o accentuata fragilitate.

Cresterea in dimensiuni a abdomenului determina modificari si la nivelul organelor interne ale purtatoarei de sarcina, in sensul in care uterul creste in lungime si incepe sa impinga intr-o parte si alta intestinele. Din cauza greutatii sarcinii unele femei pot acuza dureri frecvente de picioare si chiar ale nervului sciatic, cel care se resimte pana pe picior in jos. Secretiile corpului cresc in intensitate si aici vorbim de secretii nazale, vaginale si transpiratie care, in unele cazuri de la persoana la persoana, poate fi mai abundenta.

Este foarte important ca in saptamana 17 de sarcina hrana sa nu fie neglijata sub nicio forma, o masa bogata in vitamine, minerale si proteine oferind o imunitate sporita atat pentru mama cat si pentru fat.

Nu trebuie sa neglijati nici testele medicale de rutina, acestea fiind foarte importante pentru asigurarea unei sarcini sanatoase, cat si pentru moralul dumneavoastra. Testarea tensiunii arteriale, prelevarea unor probe de urina pentru verificarea unei posibile infectii urinare, testul Alfa-Fotoproteinei sau Testul Triplu nu trebuie sa lipseasca din lista de prioritati a oricarei mamici responsabile pentru ea si viitorul copilului pe care-l poarta. Pot fi efectuate fara probleme si ecografii cu ultrasunete   pana la saptamana a 20-a inclusiv. De asemenea poate fi efectuata si Amniocenteza, un test care ajuta la depistarea unor probleme de ordin genetic la nivelul fatului. Acest test consta in prelevarea unei probe de lichid din sacul amniotic prin intermediul unui ac special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image