Filtrul de particule a fost creat pentru a diminua poluarea produsa de autotismele pe motorina iar toate masinile moderne de la euro 4 incoace au acest filtru in dotare.
Aceste filtre functioneaza ca un catalizator precum in cazul autoturismelor pe benzina care filteaza noxele de CO2, numai ca in cazul masinilor diesel pe langa emanarea de CO2, acestea emana particule cancerigiene care sunt chiar vizibile prin accelerarea puternica si anume acel fum foarte dens si negru.
Filtrul de particule sau DPF (Diesel Particulate Filter), dupa cum si numele sugereaza, are ca scop filtrarea acelor particole extrem de nocive produse prin arderea motorinei. Este vorba efectiv de particole mari, solide ci nu de gaze iar acest filtru este menit sa sfarame particulele si sa le retina.’
Bineinteles ca in cazul oricarui filtru, si acesta trebuie curatat periodic sau in functie de stilul de condus. Cu totii stim ca motoarele diesel trebuie turate mai mult si “alergate” mai des tocmai din acest motiv. Schimbarea unui astfel de filtru particule necesita costuri enorme daca este cumparat nou, iar second nu este recomandat pentru ca nu se va stii niciodata ce se afla in interiorul acestuia.

 Daca sunt respectate sfaturile producatorului auto, aceasta operatiune nu va fi necesara iar curatarea acestuia se va face rapid si simplu fara a fi nevoie de demontarea acestuia.
Exista 2 tipuri de astfel de filtre. De unica folosinta care se schimba la aproximativ 150 000 de km in functie de cand se aprinde martorul din bord, dar exista si varianta filtrului care se poate regenera automat ceea ce are avantajul ca nu va trebuii schimbat decat in cazuri extreme dar daca se ajunge la aceasta situatie, schimbarea acestuia va fi destul de costisitoare.
Aceasta curatare se va face in mers la viteze de peste 60-70 km/h pana in momentul stingerii martorului luminos din bord. Trebuie mers consant pana cand acesta se va stinge. Curatarea se face in urma temperaturii ridicate la care se ajunge datorita vitezei ridicate si turatiilor mai mari si astfel fiecare particula captata in interiorul filtrului va arde si va fi emanata sub forma de gaz ars nu de particula propriu zisa.
Unele masini sunt echipate cu un injector separat care este pozitionat in filtru iar in momentul incare acesta trebuie curatat, din computer-ul masinii se elibereaza motorina in filtru pentru a creste temperatura si astfel aceastea sa fie arse si emanate.
Tot la unele masini exista si functia de regenerare pe loc. Regenerarea pe loc se face cand masina sta pe loc in parcare si motorul se tureaza automat la 1400-1600 rotatii pe minut timp de cateva minute pana la stingerea martorului luminos din bord.
Pentru a evita aceste neplaceri, un diesel nu trebuie condus ca motorul pe benzina adica nu trebuie schimbate vitezele la 1500 – 2000 de ture deoarece acele particule nu au timp sa arda iar depunerile in filtru se vor acumula mult mai rapid. Daca masina este condusa exclusiv in regim de oras, exista sanse mult mai mari ca acest filtru sa se infunde, deci trebuie “alergat” din cand in cand in exterior unde limita de viteza este mai mare si permite accelerarea la viteze mai ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image