Aplicatiile motoarelor electrice: ventilatoarele axiale

0

Orice dispozitiv care are o miscare de rotatie are nevoie de un motor electric care sa i-o confere, iar ventilatoarele bineinteles ca nu fac exceptie. Motorul electric este un dispozitiv al carui rol este de-a transforma energia electrica in energie mecanica rotativa. Spre deosebire de motoarele termice, care functioneaza pe principiul combustiei (necesita combustibil pentru ardere) unde energia termica este transformata in energie mecanica, principiul de functionare al motorului electric este foarte diferit.

In constructia acestor motoare este folosit un conductor prin care se trece un curent electric, transformandu-l intr-un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat in interiorul unui camp magnetic. Datorita faptului ca in cazul magnetilor polii opusi se atrag iar cei identici se resping (lege fundamentala), polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se pe durata alimentarii cu energie electrica o miscare circulara constanta. Prin intermediul aceastei miscari rotative, elementul conductor pune in miscare un ax, realizand astfel obiectivul stabilit de transformare a electricitatii in lucru mecanic.
Exista doua categorii mari de motoare electrice: cele care folosesc curentul continuu (motoare cu sau fara perie) si cele care folosesc curentul alternativ (motor electric trifazat, cu 2 turatii). In functie de tip, ventilatoarele industriale pot folosi atat motoare cu curent alternativ cat si continuu, deobicei cuplandu-le cu un sistem de ajustare a frecventei in cazul celui alternativ sau cu un angrenaj reductor in cazul motoarelor cu curent continuu.

In prezent motoarele electrice au o raspandire globala si o densitate foarte mare, astfel incat niciodata nu veti fi prea departe de un astfel de dispozitiv si este foarte posibil ca orice dispozitiv care prezinta miscare mecanica sa aiba la baza actiunea unui motor electric: lifturi, ventilatoare, macarale, masini electrice, mixere si multe, multe altele. De fapt, dintre dispozitivele consumatoare de electricitate, liderul este motorul electric, care necesita 60% din productia globala.
Asa cum am mentionat, unul din dispozitivele care beneficiaza de miscarea rotativa a motoarelor electrice este ventilatorul. Acestea, insa sunt de mai multe feluri: ventilatoare axiale, ventilatoare centrifuge sau ventilatoare tangentiale. Ventilatorul axial este un tip de compresor care mareste presiunea aerului care trece prin el. Designul acestor ventilatoare a fost special conceput pentru a forta aerul sa se miste paralel cu axa in jurul careia se rotesc lamele ventilatorului. Aceasta proprietate le permite acestor ventilatoare sa poata sa fie folosite intr-o gama foarte larga de aplicatii. Astfel, ele pot avea dimensiuni foarte mici si pot fi montante in interiorul dispozitivelor electronice pentru racirea componentelor care sunt susceptibile la incalzire. Un astfel de exemplu poate fi gasit in interiorul calculatoarelor personale, unde acestea extrag aerul cald permitand astfel racirea componentelor. De fapt, ventilatoarele procesorului, placii video si a intregului sistem sunt axiale!
Ventilatoarele axiale pot fi insa si uriase, precum sunt cele din constructia tunelurilor aerodinamice, care sunt folosite pentru a masura fortele la care sunt supuse anumite obiecte, dar si distributia presiunii si alte caracteristici aerodinamice ale obiectelor solide, care de multe ori vor deveni prototipuri pentru tehnologii viitoare.

Cel mai uzat mod de alimentare a ventilatoarelor axiale sunt motoarele electrice, dispozitive care transforma energia electrica in miscare mecanica rotativa, care dupa cum va puteti da seama este ideala pentru punerea in miscare a ventilatoarelor. Dezavantajul este ca aceste motoare electrice au insa miscari de rotatie foarte mari de la 750 pana la 3000 de rotatii pe minut, care ar putea deteriora rapid ventilatorul sau ar putea sa ii reduca eficienta. Solutia insa vine din partea motoreductoarelor, precum reductorul melcat, al caror rol este de a micsora aceasta rata foarte mare a rotatiilor, marind in acelasi timp cuplul motorului.
Unul dintre cele mai folosite tipuri de ventilatoare axiale sunt cele de perete, acestea fiind intalnite intr-o gama mare de industrii precum in bucatariile, barurile si restaurantele industriei alimentare, in fabrici, turnatorii, vopsitorii, ateliere de sudura si in garaje. Aici ele au rolul de schimba volumul de aer din incinta. Aceste ventilatoare axiale de perete sunt singurele tipuri de ventilatoare care pot face acest lucru foarte rapid si eficient. De fapt, ventilatoarele de perete pot fi impartite in functie de numarul de cicluri pe ora (de cate ori este inlocuit aerul incaperii in cursul unei ore), fiecare aplicatie avand anumite cerinte si necesitand un anumit tip de ventilator axial, care poate fi achizitionat fi dupa cicluri standard, fie facut la comanda in functie de specificatiile si nevoile celui care il cumpara. Din punct de vedere al modului de control, ventilatoarele de perete pot fi manuale sau automate, in cazul celor automate ele putand fi, de exemplu, activate atunci cand este detectata miscare in interiorul camerei, ceea ce poate semnifica inceperea activitatii.

Dar ventilatoarele de perete nu sunt doar extrem de eficiente, ele pot fi si placute din punct de vedere estetic, acestea deobicei avand design-uri moderne care se potrivesc cu cladirea sau camera in care sunt montate astfel incat sa deranjeze sau sa strice aspectul general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image