Democratia se bazeaza pe ideea ca un popor ar trebui sa fie auto-guvernat si ca reprezentantii poporului ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru actiunile lor. Legiuitorul, care reprezinta poporul  actioneaza ca agentul lor, si este, prin urmare, la baza traditiei democratice occidentale. Dar ce este cu adevarat o legislatura, si ce rol joaca ea intr-o democratie?

Intr-un mod simplu, o legislatura face legile. Oxford English Dictionary defineste cadrul legislativ ca fiind o asociere de persoane investite cu puterea de a face legile unei tari sau stat. Dar aceasta definitie doar incepe sa abordeze gama larga de activitati si responsabilitati realizate de o legislatura, iar aceasta nu tine cont de cele mai multe tipuri de legislaturi care exista in diferite tari ale lumii.
Congresul Statelor Unite si Parlamentului britanic au servit drept modele pentru multe dintre legislaturile din lume, dar diferenta este data de forma legiuitorului, rolul partidelor majoritare si al opozitiei, rolul grupuri din afara si organizarea interna.

Pentru orice democratie, alegerea modului cum sa formeze legislatura, alegerea membrilor sai, hotararea puterilor care sa se investeasca in ea (si in celelalte ramuri ale guvernului), deciderea modului cum sa se ofere drepturi si canale de expresie pentru partidele minoritare, si cum sa se organizeze acestea, functiile si deliberarile interne, toate sunt aspecte cruciale in determinarea modului in care guvernul si democratia, vor functiona.

Nu exista raspunsuri simple sau universale la niciuna dintre aceste intrebari, deoarece considerentele culturale, experientele istorice si realitatile politice afecteaza evolutia si dezvoltarea organelor legislative. Unele tari functioneaza cel mai bine cu sistemele electorale in-mare; altii lucreaza cel mai bine cu limite geografice, districte uninominale. Unele legislaturi au un rol important in politica externa; altele, nu au rol deloc. Altele sunt bine dezvoltate si definesc sisteme de comisie; Dar un lucru este clar: nicio tara nu poate avea o democratie viabila pentru mult timp – cu voci de opozitie, guvern responsabil, si planuri adecvate pentru cetatenii – fara o legislatura vibranta si plina de inteles si de proces legis.

Cu toate acestea, legislaturile sunt cunoscute in primul rand ca organisme de legiferare, si este important sa se recunoasca faptul ca aceste institutii au multe alte responsabilitati importante. In ciuda a ceea ce spune dictionarul, legislaturile nu sunt singurele organisme guvernamentale care se ocupa cu crearea si punerea in aplicare a legilor. Cei care se afla in pozitii de autoritate executiva, instantele de judecata si birocratii pot indeplini in permanenta aceleasi functii. Pentru a face diferenta intre ele trebuie sa avem in vedere in primul rand caracteristica  unei legislaturi, care este data de legatura sa intrinseca cu cetatenii natiunii sau statului. Cu alte cuvinte aceasta ii reprezinta pe cetateni si interese lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image