Impotenta
Impotenta de natura psihica este dificil de diagnosticat, existand posibilitatea ca barbatul sa ascunda o serie de „traumatisme” sexuale datand din diferite perioade ale vietii, spre exemplu faptul ca in copilarie si-a surprins parintii facand dragoste, sau ca a fost chiar el surprins de acestia, in adolescenta, facand dragoste. Rusinea, refularea, faptul ca se indoieste de capacitatile sale sexuale, de virilitatea lui, toate acestea pot genera impotenta la barbat. De asemenea, exista o impotenta pasagera, determinata de stresul de a nu lasa partenera insarcinata.
Impotenta poate fi primara, in cazul in care barbatul nu a reusit niciodata sa obtina o erectie, si secundara, atunci cand disfunctia s-a instalat dupa o perioada in care viata sexuala a decurs in mod normal. Majoritatea barbatilor se confrunta, de-a lungul vietii, cu impotenta secundara. Capacitatea de a avea o erectie nu poate fi controlata, aceasta putand sa nu se produca desi barbatul este foarte excitat.
Cauzele impotentei sunt multiple, acestea putand fi de natura fiziologica sau de natura psihica.
Impotenta fiziologica poate fi determinata de aparitia unor boli (tromboze, cancer, leziuni ale maduvei spinarii, diabet etc.), stres, anxietate, alcoolism, tabagism, consumul de droguri sau chiar oboseala foarte mare. Varsta este un factor important in aparitia impotentei fiziologice, dupa 50 de ani erectia obtinandu-se mai greu, intrucat penisul are nevoie de o stimulare mai intensa.
Consultati un medic pentru a stabili natura impotentei, adoptati un stil de viata sanatos si ganditi pozitiv. Indiferent de cauzele care au condus la impotenta, este indicat sa discutati cu partenera, stabiliti o buna comunicare deoarece ea poate sa joace un rol important in restabilirea functiei erectile. Retineti ca, in cazul in care puteti sa obtineti o erectie prin masturbare, insa nu si cu partenera, problema nu este de origine fizica, trebuie sa-i cautati cauzele inlauntrul vostru si al cuplului. Impotenta poate fi legata de partenera (nu o mai doresti etc.), poate fi indusa de un sentiment de culpabilitate (homosexualitate latenta, culpabilitate etc.), probleme afective etc. (sursa: www.sexpert.ro)