Cum alegi un câine potrivit pentru tine

0

Câinele este un animal pe care îl întâlnim frecvent în gospodăriile celor care locuiesc la curte. De asemenea, patrupezii sunt preferați și de către cei care stau la bloc și vor să aibă un animăluț de companie.

Dacă îți dorești și tu un prieten “cu pedigree”, poți adopta unul sau îl poți cumpăra de pe site-urile de anunțuri cu câini de vânzare. Cum alegi, însă, un câine potrivit pentru tine?

Evaluează-ți stilul de viață

Înainte de a-ți lua un animal de companie, ia în considerare faptul că această decizie îți va aduce la pachet și o serie de responsabilități, odată cu beneficiile aferente. Așadar, pentru ca tu să ai suficient timp pentru întreținerea acestuia, este nevoie să îți evaluezi stilul de viață. Gândește-te, în primul rând, dacă ești o persoană activă sau dacă preferi mai degrabă să îți petreci timpul liber acasă; de asemenea, privește această decizie prin prisma job-ului pe care îl ai – în cazul în care lipsești destul de mult timp de acasă, probabil nu este tocmai o idee inspirată să-ți cumperi un animal de companie.

Totodată, este important și dacă ai sau nu copii și dacă da, care este temperamentul acestora. Nu în ultimul rând, întreabă-ți partenerul de viață îi plac animalele de companie.

Ia în considerare spațiul disponibil

Un câine are nevoie de anumite condiții legate de spațiu pentru a se acomoda așa cum trebuie. De aceea, ia în considerare criterii precum: tipul locuinței tale (apartament sau casă), toleranța la zgomot a vecinilor, valoarea obiectelor de mobilier și a textilelor din casă. În funcție de toate aceste aspecte vei ști care sunt cele mai potrivite rase pentru condițiile pe care le ai la dispoziție. În timp ce unele rase sunt mai active și mai zgomotoase, altele sunt ideale pentru spațiile mici, cu vecini foarte sensibili la zgomote.

Nu uita de costurile pe care trebuie să le suporți

Așa cum probabil știi deja, un animal de companie este o investiție, iar pe lângă costurile de achiziție ale acestuia se acumulează și cheltuielile necesare pentru îngrijirea sa. Serviciile de cosmetică canină sunt de regulă destul de costisitoare, la fel și anumite tratamente de care, în special rasele mai sensibile au nevoie. Hrana animăluțelor, indispensabilă de altfel, se adaugă și ea pe lista de cheltuieli. În plus, va fi necesar să aloci un anumit buget pentru companionul tău dacă vrei să participi cu el la diverse concursuri.

Decide dacă alegi o femelă sau un mascul

Un alt detaliu major la care trebuie să te gândești atunci când cumperi sau adopți un câine este sexul acestuia. Deși unii stăpâni preferă femelele deoarece acestea sunt mai afectuoase și mai liniștite, există și persoane care optează pentru masculi, datorită îndrăznelii de care aceștia dau dovadă.

Ia în calcul toate aceste criterii atunci când îți dorești un câine, pentru a face cea mai potrivită alegere pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image