Jovenel Moïse: Poliția ucide patru persoane suspecte după asasinarea președintelui Haiti

0

În Port-au-Prince s-a dezlănțuit o bătălie mortală între polițiști și bărbații suspectați de asasinarea președintelui Haiti, Jovenel Moïse.

Șeful poliției, Léon Charles, a declarat că patru suspecți au fost uciși și doi reținuți, dar unii au rămas în libertate și că o vânătoare de oameni este încă în curs.

„Vor fi uciși sau capturați”, a spus șeful poliției.

Președintele Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost împușcat mortal, iar soția sa a fost rănită când atacatorii au asaltat casa, totul s-a intamplat miercuri dimineața.

Șeful poliției Charles a descris scene dramatice în timp ce ofițerii s-au confruntat cu presupușii asasini.

„Am blocat [suspecții] pe drum în timp ce părăseau locul crimei”, a declarat el într-o conferință de presă. „De atunci, ne-am luptat cu ei”.

Oficialii spun că suspecții sunt bine înarmați și au luat ostatici trei polițiști. Cei trei ulterior au fost eliberați.

Seful poliției Charles, a cerut locuitorilor să rămână în interior pentru propria lor siguranță.

Ambasadorul Haiti în SUA, Bocchit Edmond, a declarat ulterior că au fost arestați peste 20 de „mercenari”.

Atac de nebunie

Premierul interimar, Claude Joseph, a descris Haiti ca fiind „în stare de șoc” după uciderea domnului Moïse.

Asasinii puternic înarmați au asaltat miercuri casa președintelui pe dealurile de deasupra Port-au-Prince, în jurul orei 01:00, ora locală (05:00 GMT).

Președintele Moïse a murit la fața locului. Corpul președintelui a avut 12 răni cu glonț, a declarat magistratul Carl Henry Destin pentru ziarul Le Nouvelliste.

Biroul și dormitorul președintelui au fost jefuite și a fost găsit întins pe spate, acoperit de sânge, a spus magistratul.

Prima doamnă Martine Moïse, în vârstă de 47 de ani, a fost transportată cu avionul în Florida, unde se spune că se află într-o stare critică, dar stabilă.

Cei trei copii ai cuplului, Jomarlie, Jovenel Jr și Joverlein, se află într-un „loc sigur”, au spus oficialii.

Domnul Destin a spus că Jomarlie a supraviețuit ascunzându-se în camera fratelui ei, în timp ce doi membri ai personalului intern au fost legați de atacatori.

Ce știm despre oamenii înarmați?

Șeful poliției Charles nu a dat alte detalii despre atacatori sau care ar fi putut fi motivul lor.

Ambasadorul Edmond a declarat canalului NTN24: „Sunt mercenari; au fost plătiți pentru această slujbă de a asasina președintele și sperăm că vor dezvălui pentru cine lucrau”.

El a spus că peste 20 de persoane au fost reținute, dar a adăugat: „Continuăm căutarea, astfel încât să-i obținem pe toți”.

Domnul Joseph a spus anterior că atacatorii erau „străini care vorbeau engleză și spaniolă”. Limbile oficiale din Haiti sunt creole și franceză. Ministrul comunicațiilor din Haiti a declarat ulterior că printre suspecți se află haitieni.

Videoclipul lansat după împușcare pretinde să arate bărbați puternic înarmați, îmbrăcați în negru în afara reședinței, strigând în engleză: „Operațiunile DEA [Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor], toată lumea stă jos!”

Edmond a spus că, în timp ce atacatorii s-au deghizat în agenți americani de droguri, el a crezut că nu există „nici o modalitate” de a fi agenți americani.

Joseph a declarat o stare de urgență de două săptămâni, care permite interzicerea adunărilor și utilizarea armatei pentru rolurile poliției, împreună cu alte extinderi ale puterilor executive.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze o reuniune cu ușile închise mai târziu, joi. Acesta a condamnat asasinarea, solicitând tuturor părților să rămână calmi și să evite o instabilitate suplimentară.

Liderii mondiali au condamnat de asemenea uciderea. Papa Francisc a spus că a fost o „crimă odioasă”.

Revendicări rivale

Chiar înainte de asasinarea președintelui Moïse, situația din Haiti a fost marcată de instabilitate și au existat proteste pe scară largă care cereau demisia sa.

Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2019, dar disputele le-au întârziat, ceea ce înseamnă că domnul Moïse se pronunțase prin decret.

În cei patru ani de mandat, președintele a avut șase prim-miniștri și luni, cu o zi înainte de a fi ucis, a nominalizat un al șaptelea, Ariel Henry.

Dar domnul Henry nu fusese încă jurat, lăsându-l pe predecesorul său, Claude Joseph, la conducere.

Incertitudinea cu privire la cine ar trebui acum să guverneze țara este răspândită.

Domnul Joseph a spus că va prelua controlul până la alegerile organizate. Dar într-un interviu cu Le Nouvelliste miercuri, domnul Henry a insistat că el și nu domnul Joseph a fost primul ministru.

Constituția din Haiti spune că președintele Curții Supreme ar trebui să preia conducerea în cazul unui post vacant prezidențial. Cu toate acestea, judecătorul șef René Sylvestre a murit de Covid-acum 19 săptămâni.

SUA au declarat că alegerile ar trebui să se desfășoare în acest an, pentru a realiza un transfer pașnic de putere.

Ce declară poliția?

O echipă de succes compusă în mare parte din soldați columbieni pensionari la asasinat pe președintele Haiti, Jovenel Moïse, la începutul acestei săptămâni, spun poliția.

Grupul a inclus 26 de columbieni și doi americani de origine haitiană, a declarat șefilor de poliție Léon Charles reporterilor.

Opt dintre suspecți sunt încă în fugă, în timp ce 17, inclusiv cei doi americani, au fost arestați.

Restul suspecților au fost împușcați în timpul luptelor cu armele cu poliția din capitala Port-au-Prince.

Un grup de oameni înarmați a izbucnit în reședința privată a președintelui în primele ore ale zilei de miercuri. Soția lui Moïse, Martine, a fost rănită în urma atacului și a fost transportată în Florida pentru tratament, unde se spune că se află într-o stare stabilă.

Nu este încă clar cine a planificat atacul sau ce l-a motivat. Cu toate acestea, premierul interimar al Haiti, Claude Joseph, a declarat pentru BBC că președintele în vârstă de 53 de ani ar fi putut fi vizat pentru că se lupta cu „oligarhii” din țară.

Joi, poliția a prezentat unora dintre suspecți presei împreună cu arme, pașapoarte columbiene și alte dovezi. „Străinii au venit în țara noastră pentru a-l ucide pe președinte”, a spus Charles.

Proteste de amploare în Haiti


De săptămâni întregi, mii de protestatari furioși au mărșăluit pe străzile capitalei Haiti, cerând ca președintele Jovenel Moïse să demisioneze.

Sursa stire si foto: https://www.bbc.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image