Rindelele electrice au apărut pe piață în 1958, și de atunci, practic nu s-au schimbat. Au fost adăugate mai multe funcții, motoarele electrice au devenit mai puternice și mai ușoare, au fost dotate cu un sistem de control electronic și alte îmbunătățiri. Rindeaua electrică este cel mai puternic instrument folosit pentru prelucrarea lemnului.

Ghidul cumpărătorului

Partea principală de lucru a rindelei electrice este un tambur, în care sunt montate lame orizontale (cuțite). Pot fi mai multe, dar în principiu sunt două. De viteza de rotație și numărul de lame depinde calitatea tratării suprafeței de lucru. În general, numărul de rotații trebuie să ajungă la 10 – 12 mii pe minut, acesta fiind indicatorul furnizat pentru rindelele electrice moderne. În ciuda diversității dispozitivelor de acest tip, ele sunt împărțite în două grupuri:  profesionale și de uz casnic.

Tipuri

Pentru uz casnic

Un astfel de instrument nu cântărește foarte mult, este destul de economic și nu este mult inferior unui model mai scump. Sculele de uz casnic trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 2,5 – 4 kg și o putere a motorului cuprinsă între 600-1000 W. Viteza motorului afectează de asemenea modul de lucru și eficiența generală a sculei. Rindelele electrice de uz casnic au o viteză cuprinsă între 10 000 – 12 000 de rotații pe minut, fiind suficient pentru un instrument casnic. Adâncimea de lucru a aparatului de uz casnic trebuie să fie cuprinsă între 0 – 2,5 mm.

Profesionale

Rindelele profesionale pot cântări până la 9 kg și mai mult, iar puterea lor este de 1,2-1,5 kW. Adâncimea de lucru a aparatului de uz  profesional trebuie să ajungă până la 4 mm. Atunci când alegi o rindea electrică profesională, trebuie să ții cont de faptul că majoritatea dispozitivelor au un sistem electronic integrat, care este utilizat pentru a susține un anumit număr de rotații.

Construcție

Corpul principal al rindelei electrice este realizat dintr-o singură unitate și cu o caracteristică de îndepărtare a carcasei și un mâner. Dacă carcasa dispozitivului nu este detașabilă, îți poate cauza probleme atunci când ai nevoie să înlocuiești cureaua.

Putere

Amplificarea de putere este justificată numai atunci când este necesară procesarea unei cantități mari de material, într-un timp destul de scurt. În toate celelalte cazuri, această putere nu are absolut nicio importanță. La modelele de uz casnic puterea ideală trebuie să fie cuprinsă între 600 si 1000 w, aceasta putând ajunge chiar și până la 2000 w.

Viteza de rotație

Viteza de rotație a rindelei electrice trebuie să ofere o densitate medie 10.000-12.000 rotații pe minut. Acest nivel de rotații este potrivit pentru lucrul în gospodărie, însă pentru modelele profesionale, viteza de rotații trebuie să fie mult mai mare.

Adâncimea de lucru

Practic, toate rindelele electrice au o profunzime de lucru, cuprinsă între  0 și 4 mm. Însă, foarte rar, este folosit un interval de 3 mm. Prin urmare, alegând un dispozitiv cu o ajustare de 0 – 2,5 mm, poți fi sigur că unealta îți va fi de ajutor. Ideal ar fi intervalul de 0 – 3 mm.

TOP Cele mai bune rindele electrice

Rindea Bosch Professional GHO 6500, 650W, 16500 RPM, 280x158mm

Avantaje:

  • profesională
  • 16500 rpm
  • dispozitiv de ghidare

Dezavantaje:

  • alimentare numai de la rețea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image