Sexul si menstruatia
In timpul menstruatiei, din punct de vedere medical, contactele sexuale nu sunt interzise, atata timp cat sunt respectate masurile de protectie impotriva transmiterii maladiilor infectioase. Este stiut faptul ca prin sange sunt transmise mult mai usor anumite infectii, precum HIV sau hepatita B.
In aceasta perioada, organismul inregistreaza o sensibilitate mai crescuta care, alaturi de prezenta menstruatiei, creeaza o senzatie de disconfort iar femeile, de cele mai multe ori, refuza raporturile sexuale. Pentru multe femei menstruatia lor este ceva foarte intim si simt ca trebuie sa se ascunda de partenerii lor, nevrand sa se dezvaluie in fata acestora in toata „mizeria”.
Barbatii sunt si ei mai putin doritori sa se aventureze intr-o partida de sex in aceste conditii, unii dintre ei fiind scarbiti de sangele eliminat prin vaginul femeii. Insa, o igiena adecvata poate sa dea senzatia de curatenie si astfel cea mai mare parte a disconfortului va fi eliminat. De asemenea, o atitudine din partea barbatului, de genul „nu ma deranjeaza ca esti la ciclu, esti sexi oricum” este binevenita.
Este foarte important pentru femei sa se simta confortabil in aceasta perioada, alaturi de partenerul lor, intrucat acum libidoul lor este mult mai ridicat decat in restul lunii. Sanii sunt mult mai sensibili la atingeri iar masajul cu uleiuri aromate nu poate face decat minuni. De asemenea, aceasta este perioada in care partenerii pot da frau liber fanteziilor, pot incerca mai multe tehnici de sex anal si oral. Studiile arata ca locatia preferata pentru sexul in timpul menstruatiei este dusul, asa incat de sexul oral se pot bucura chiar si partenerele.
O alta chestiune ce trebuie dezbatuta este influenta sexului asupra menstruatiei. Astfel, menstruatia poate fi scurtata sau poate fi prelungita. In functie de reactiile organismului femeia va constata singura daca sexul in timpul menstruatiei ii este convenabil sau nu. In timpul orgasmului, prostaglandinele secretate la nivelul uterului declanseaza contractii ale musculaturii vaginale si cea a uterului, contractii care sunt menite a impinge fluidul spermatic catre trompe. Daca orgasmul survine in timpul menstruatiei, spasmul dat de contractii este insotit uneori de durere si are ca rezultat evacuarea singelui din uter. Astfel, in zilele delicate ale lunii, dupa orgasm este eliminat brusc mai mult singe prin vagin, iar menstruatia se poate termina mai rapid. In alte situatii, este posibil ca mici cantitati sangvine sa fie impinse catre trompe, iar crampele sa fie mai dureroase decat de obicei, de asemenea, menstruatia poate fi prelungita.
Multe cupluri practica sexul in timpul menstruatiei, convinsi fiind ca nu se vor confrunta cu vreo sarcina nedorita. Trebuie avut insa, in vedere faptul ca nu orice sangerare vaginala este rezultatul menstruatiei. Este posibil ca o cantitate mica de sange sa fie eliminata in timpul ovulatiei, care este perioada de maxima fertilitate a femeii. De asemenea, sunt situatii in care ovulatia are loc inainte ca sangerarea menstruala sa se opreasca sau la cateva zile dupa ce aceasta s-a oprit. Sperma se pastreaza activa in interiorul vaginului pana la trei zile de la un contact sexual neprotejat, prin urmare, ovulul poate fi fecundat si la trei zile de la ejaculare. Din acest punct de vedere, sexul neprotejat este destul de riscant, chiar si in perioada menstruala. (sexpert.ro)