Ajungem la o anumita varsta in existenta noastra, psihologica sau fiziologica, in care simplul fapt ca “mama m-a invatat” sau “tata m-a invatat”, bunica, matusa si alti membri ai familiei, nu mai e suficient pentru a-ti justifica existenta.

De ce???

Pentru ca de azi esti adult si esti pe cont propriu. Independent, cu viata in propriile maini si cu o existenta care trebuie sa te multumeasca pe tine. Constati relativ tarziu ca aceasta existenta nu numai ca nu te multumeste, dar e o nemultumire si pentru cei din jur, tocmai acei oameni pentru care ai depus acele eforturi supraomenesti de supunere, acei oameni pentru care ai luptat, a caror idei ti le-ai insusit de parca ar fi fost ale tale.

Ce am facut?

Unde am gresit?

Cu ce am gresit?

Le-am urmat intocmai harta propusa si ei nu sunt multumiti?

Am ajuns unde doreau si am o viata de rahat?

Ce ma fac acum?

E prea tarziu pentru mine?

Asta e ceea ce-mi doresc sa fac cu viata mea?

Si acest sir de intrebari poate continua la infinit si raspunsurile pot sa apara foarte tarziu sau niciodata, in functie de expectantele tale si de pozitia ta vis-a-vis de realitate: esti pregatit sau nu sa o accepti si sa te confrunti cu ea?

Daca esti pregatit am un raspuns la toate aceste intrebari ale tale: aceasta nemultumire generala vine tocmai din faptul ca ai ales calea aratata de catre altii si ti-ai insusit ceva ce poate fi in contradictie cu partea ta interna.

Nu faci performanta in domeniu si nu stii de ce?

Muncesti de doua ori mai mult ca altii si ai performante mai slabe decat ei?

Da! E normal! Atata timp cat ceea ce faci nu vine din interiorul tau, din pasiunile tale, din dorintele tale, din felul cum ai vazut tu ca arata viata.

Mai mult: relationezi cat se poate de prost cu partenerul si poate nici nu ai un partener in momentul de fata chiar daca ti-l doresti.

De ce mi se intampla mie toate astea?

Pentru ca tu esti cel care a urmat calea altora si nu a cautat-o pe cea proprie, personalizata si care sa ti se potriveasca perfect, sa-ti reduca frustrarile si anxietatile, sa-ti faciliteze performanta.

Ai urmat facultatea si meseria pe care te-a indrumat familia sa o urmezi fara sa te gandesti daca ai alta optiune, daca ai alta dorinta.

Ai cautat job-ul pe care familia te-a indrumat sa-l valorifici fara sa te gandesti daca tie iti e confortabil acel post. De ce? Pentru ca, doar ti-au explicat cata experienta de viata au ei, cate informatii in plus au fata de tine si te-ai facut mic si nestiutor si le-ai pasat lor responsabilitatea pentru a-ti trai viata ta proprie.

Ai o gramada de relatii care esueaza si nu-ti mai gasesti odata partenerul ideal chiar daca stii exact ce vrei. Stii ce cauti? Indiferent de cautarea pe care o faci, aidoma sau opusul relatiei parentale, nu e una sanatoasa. Intreaba-te ce vrei cu adevarat de la partener, daca ceea ce crezi ca vrei coincide cu interiorul tau, daca sunt niste dorinte invatate de la altii sau sunt autentice si sunt ale tale personale, construite pe propria ta experienta si pe propriile tale nevoi. Daca vezi ca relationezi in acelasi fel si nu reusesti nicicum sa pastrezi o relatie, te-ai gandit ca poate e timpul sa faci o schimbare in modul de raportare la ceilalti sau in tipul de persoane cu care relationezi?

Am decis sa-ti dau o multitudine de intrebari pe care sa ti le pui si la care sa incerci sa-ti dai si raspuns.

Acum te las sa meditezi in liniste la toate “de ce”-urile pe care ti le-am deschis si la toate intrebarile care ar putea sa-ti modifice total dorintele pe care le ai. E posibil sa realizezi ca ceea ce ai crezut ca iti dresti, nu este ceea ce-ti doresti cu adevarat. E posibil sa fie dorinta unui membru din familie pe care tu ai misiunea sa o indeplinesti.

Asterne-ti pe foaie dorintele principale pe care le ai si toate acele mesaje care incep cu “trebuie sa…” si apoi intreaba-te “cine spune asta?” si e posibil ca la o mare parte din ele raspunsul sa nu fie “eu spun asta” ceea ce inseamna ca tu doar indeplinesti dorintele altora.

Familia ta a avut dreptul la o viata pe care si-a facut-o asa cum si-a dorit-o si daca nu au facut-o, a fost alegerea lor! Ai si tu dreptul la o viata a ta, una autentica, pe care sa ti-o construiesti in asa fel incat sa vina in intampinarea nevoilor tale cele mai profunde.

Tu alegi existenta pe care o sa o ai! Esti responsabil pentru viitorul tau!

Daca lucrurile nu sunt clare si ai starnit o multitudine de incertitudini in tine, e timpul sa te lamuresti alaturandu-te echipei noastre in programul continuu de dezvoltare personala. De data aceasta vom vorbi despre comunicare si vom atinge si aceste teme “Familia ca destin” si “De azi sunt adult in familia mea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image