Sistemele de control acces, o tehnologie inalta a securitatii

0

Daca in urma cu multi ani, in majoritatea institutiilor mari din Romania, cum ar fi fabrici sau diferite companii, puteai umbla nestingherit fara sa fii intrebat de cineva ce cauti pe acolo, in prezent lucrurile s-au schimbat foarte mult. Odata cu evoluarea tehnologiei, au evoluat si lucrurile care lasa sa intre in astfel de institutii doar pe cei care isi desfasoara activitatea acolo, si nu pe oricine. Acest lucru il putem incadra simplu in sisteme de control acces. Sistemele de control acces au devenit foarte populare in tara noastra, mai ales in cadrul firmelor cu capital strain ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii noastre.

Despre sistemele de control acces putem spune ca reprezinta cel mai sigur mod de protectie a unui obiectiv, prin prisma faptului ca acesta restrictioneaza accesul persoanelor straine sau al autovehiculelor in amplasamentul institutiei respective. Acest sistem este dotat cu o serie de functii care ofera administrativului dintr-o institutie, un control destul de riguros al accesului in anumite zone.

Aceste echipamente de control pot actiona independent sau in retea.
Despre functionarea independenta a echipamentelor de control acces putem spune ca aceasta asigura accesul pe baza autorizarii preprogramate, aceasta fiind posibila fara inregistrarea evenimentelor de acces. Este recomandata pentru zonele cu securitate scazuta sau medie, deoarece este dotata cu un set minimal de functii.

Functionarea in retea este cea care permite stocarea evenimentelor de acces in memoria cititorului, iar mai apoi, acestea fiind transferate spre un calculator de administrare. Prin acest lucru se poate extinde accesul in intervale orare stabilite.
Complexitatea sistemelor de control acces este determinate de patru lucruri care se afla in component sa, si anume: metoda de identificare, echipamentele electronice pentru comanda, dispozitivele pentru blocarea accesului si software-ul de administrare.

Metoda de identificare este una din cele mai importante componente ale unui sistem control acces. Identificarea poate fi facuta cu ajutorul unor echipamente bazate pe tehnologii biometrice, cu amprenta si chiar recunoastere a fetei. Identificarea cu amprenta sau recunoastere a fetei este cea care asigura de obicei o securitate mai mare. Datorita informatiilor care sunt biometrice, aceasta este foarte dificil de fraudat.
Echipamentele electronice de comanda se mai numesc si centrale sau controllere si deservesc una sau mai multe usi de acces .

Dispozitivele pentru blocarea accesului sunt in mare parte alese in functie de clasa de securitate, numarul utilizatorilor si de tipul accesului. In aceasta categorie intra: yale electromagnetice, bolturile electromagnetice si electromagentii forta, toti acestia fiind folositi la usile de acces.
Software-ul de administrare, dupa cum ii spune si numele este cel care administreaza sistemul.
In final, mai putem spune ca sistemele de control acces pot functiona independent sau conectate cu sisteme de alarma si cu cele de supraveghere video, impreuna cu acestea contribuind la sistemul integrat de securitate al unei cladiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image