Sharp introduce discul Blu-ray de 100 de GB

0

Compania japoneză Sharp a anunţat lansarea primului disc Blu-ray cu o capacitate de 100 de GB, la numai o lună de zile după ce Asociaţia Blu-ray (Blu-ray Disc Association) a finalizat standardul Blu-ray BDXL, care permite dezvoltatea de discuri optice cu capacităţi de până la 128GB.

Discul Blu-ray pe care japonezii l-au lansat, VR-100BR1, are trei straturi şi o capacitate de 100 de GB. Acest lucru înseamnă că pe un singur disc se poate stoca 12 ore de conţinut video în format standard sau 4 ore de conţinut video HD.

Discurile vor fi disponibile în Japonia din 30 iulie şi vor putea fi folosite numai cu playere Blu-ray Sharp.

Blu-ray este un mediu de stocare optic care a fost iniţial dezvoltat pentru a stoca conţinut High Definition (HD). Se foloseşte în principal pentru păstrarea clipurilor HD, jocurilor HD, arhivare şi în general stocare de orice tip. Blu-ray oferă capacitate de 25GB pe strat, 50 GB fiind disponibili de asemenea pe două straturi.

BDXL a fost creat pentru a extinde capacitatea de stocare a discurilor Blu-ray, graţie includerii unui număr mai mare de straturi. Astfel, discurile BDXL pot folosi până la patru straturi faţă de cele maxim două utilizate în discurile Blu-ray normale.

Discurile Blu-ray au aceeaşi formă ca şi DVD-urile şi CD-urile, tipic 12cm în diametru şi o grosime de 1.2mm. Dezvoltatorii iniţiali ai Blu-ray au fost Sony şi Philips, cu primele specificaţii stabilite în 2004. Totuşi prima unitate de scriere a fost disponibilă abia în 2006.

Blu-ray îşi datorează numele stratului albastru dar şi laserului albastru folosite pentru citirea şi inscripţionarea discurilor BD. Astăzi formatele optice obişnuite sunt disponibile şi în Blu-ray, spre exemplu BD-ROM (Read only), BD-R (Recordable once) şi BD-RE (Re-Writable), toate având capacităţi de 25GB şi 50GB. (capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image